tiistai 4. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 4: Suosikkiprinsessasi

 Maaliskuuta vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan suosikkiprinsessastani.

Jos mietimme Disneyn virallista prinsessajengiä, niin en ainakaan voi sanoa inhoavani heistä ketään. Vanhimmat prinsessat Lumikki, Tuhkimo ja Ruusunen ovat luonteeltaan ehkä hieman yksipuolisia, mutta he edustavat klassista kauneutta ja perinteisiä "prinsessahyveitä". Ysäriprinsessat Arielista Mulaniin edustavat kaikki modernia ja vähän kapinoivaa omista asioistaan päättävää naista, mutta ovat samalla viehättävällä tavalla omanlaisiaan persooniaan. 2010-luvun prinsessat ovat vielä edellisiäkin riuskaotteisempia, ja Tähkäpää, Anna ja Elsa on kuvattu jo poikkeuksellisen fyysisesti vahvoina. Vaikka erityisesti Tähkäpää ja Merida vievät eteenpäin edellisten prinsessojen kapinamielialaa, kumpuaa konflikti uudemmilla prinsessoilla usein myös sisäisistä kriiseistä.


Mutta niin, se suosikki. Tässä saattaa olla kyse uutuudenviehätyksestä, mutta valitsisin kuitenkin Frozen-elokuvan prinsessa Annan. Hänestä on tehty monipuolinen hahmo: ilomielinen ja naiivi, vähän kömpelö ja epävarmakin mutta silti lähes tyhmänrohkea. Annan impulsiivisuus ja tapa heittäytyä tilanteen vietäväksi voisi helposti tuntua ärsyttävältä, mutta elokuvassa tämä osoittautuu sekä hyväksi että huonoksi puoleksi hänen luonteessaan. Hän joutuu hengenvaaraan, koska ei usko sisarensa varoituksiin. Myös heittäytyminen Hansin pauloihin paljastuu lähes kohtalokkaaksi virheeksi. Anna ei ehkä ole "fiksu" sanan varsinaisessa merkityksessä mutta oikeasti, mitäpä voisi odottaa 18-vuotiaalta joka on viettänyt niin paljon aikaa neljän seinän sisässä...

Pidän myös kovasti Annan hahmodesignistä. Hän ei ole aivan yhtä lautassilmäinen kuin Tähkäpää, vaikka toki hahmoissa on yhdennäköisyyttä ja silmät ovat yhä prominentit, Disneyn tyylin mukaisesti. Hiusten persoonallinen punertava väri on myös kiva. Eniten pidän Annan vaatteista: hänen "talviasunsa" on jotenkin todella valloittava aniliininpunasine viittoineen ja päähineineen. CGI-animaatio on mahdollistanut vaatteiden yksityiskohdat aivan uudella tavalla ja tätä on hienosti hyödynnetty myös Frozenissa, joissa prinsessojen vaatteiden kuviointeja ja materiaaleja ei voi kun ihailla. Annan kruunajaisasussakin pääsee ihastelemaan helmojen vaivatonta liikettä.

Prinsessa Anna vetoaa minuun energisellä luonteellaan ja puhtaalla viehätysvoimallaan. Hän tekee elokuvansa aikana vääriä ratkaisuja mutta onnistuu lopulta pelastamaan sisarensa ja kuningaskuntansa. Hyvä päähenkilö jolle on annettu tilaa kehittyä ja kasvaa, ja epätäydellisyydessään Anna on myös inspiroiva prinsessahahmo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti