sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 2: Suosikkilaulusi

Maaliskuuta vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan suosikkilaulustani.

Tämä onkin sitten edellistä vaikeampi valinta! Disneyn leffoissa kuullaan aivan loistavaa musiikkia, ja hyviä vaihtoehtoja on aivan liikaa. Olen erityisen ihastunut 90-luvun leffoissa kuultaviin musiikkeihin, ja tänä aikana musiikki yhdistyikin Disneyn elokuvissa aivan erityisellä musikaalinomaisella tavalla kerrontaan. Mietinnän jälkeen päätin kuitenkin nostaa tähän laulun 2000-luvulla tehdystä elokuvasta, nimittäin Karhuveljeni Kodasta. Elokuvaan laulut on tehnyt Phil Collins, jolle tämä onkin jo toinen Disney-pesti. Elokuvan musiikit käsittelevät monenlaisia teemoja: ystävyyttä, menetystä ja itsensä löytämistä. Tyylillisesti ne ovat enemmän poppiin meneviä kuin 90-luvun musikaalielokuvissa.Suosikikseni (ainakin tämän postauksen ajaksi) nostaisin kuitenkin elokuvan ainoan laulun, jonka lauloi Phil Collinsin sijasta Tina Turner. Great Spirits eli Suuret Henget on mielestäni parhaillaan suomenkielisenä versiona Kikka Laitisen laulamana. Laitisen versiossa on sellaista voimaa, johon Turnerin tulkinta ei mielestäni aivan yllä, vaan hänen ikonen matala äänensä jättää pehmeämmän vaikutelman. Kummasta pitää enemmän, se on tietenkin makuasia. Suuret Henget kappaleeseen liittyvine kohtauksineen on mielestäni todella hieno avaus elokuvalle: siinä esitellään inuiittien perinteistä elämäntyyliä ja samalla tarkastellaan myös elokuvan temaattista ja eettistä sisältöä. Kappaleessa on mahtipointisuuden ohella myös herkkyyttä, ja olen aina pitänyt suomenkielisen version sanoista. Erityisesti kohta "Jos ois voimaa antaa se muille/minkä itse saavansa sois/vähän rakkautta/ja niin kai maailma/ kaikille koti olla vois" on hyvin sanailtu.

Mutta kuten alussa totesinkin, Suuret Henget on vain yksi monista loistavista Disney-kappaleista, jotka voisi aivan hyvin nostaa tälle pallille. Tällä kertaa halusin nostaa kappaleen, joka mahtavuutta ei ehkä ihan tarpeeksi näe ylistettävän :)
2 kommenttia:

  1. Hyvä valinta ja perustelut, tosi kiva, että valitsit tosiaan vähän unohtuneemman biisin! :) Pidän Phil Collinsin musiikista ja hänen Disney-elokuviin tekemänsä kappaleet ovat minusta myös onnistuneita. Kokonaisuutena pidän ehkä enemmän Tarzanin lauluista, mutta Karhuveljeni Kodan musiikkiakin kuuntelee oikein mielellään. Suuret henget on kyllä kaunis ja voimakas kappale ja tämä suomalainen versio kuulostaa kyllä hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Phil Collinsin ja Disneyn yhteistyön hedelmät eivät ole kyllä jättäneet minuakaan kylmäksi! Karhuveljeni Kodan laulut eivät ole ehkä aivan yhtä selkeästi kokonaisuudeksi jäsentyneitä kuin Tarzanin, ja kokonaisuutena pitäisin itsekin Tarzanin lauluista enemmän. Saa nähdä palaako Phil vielä johonkin tulevaan elokuvaan joskus :)

      Poista