sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 23: Paras rakkauslaulu

Maaliskuussa vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan parhaasta rakkauslaulusta. 

Olenkin jo aiemmin maininnut, etteivät yltiöromanttiset kohtaukset vetoa minuun. Toisaalta mielestäni monet Disneyn rakkauslauluista eivät ole kovin "ällöromanttisia", vaan päin vastoin usein varsin mielenkiintoisia ja oivaltaviakin, uusimman Frozenin tapauksessa jopa raadollisia. Siksipä monia kuunteleekin mielellään, kun kyseessä ei ole pelkkää lässytystä.

Valitsemani biisi on kuitenkin hyvinkin klassinen ja nousee varmasti kärkipäähän monellakin rakkauslaulu-listalla. En ole haasteeni aikana toistaiseksi vielä maininnut Kaunotarta ja Hirviötä, joka saattaa jostakusta tuntua omituiselta, sillä ymmärrykseni mukaan monet pitävät elokuvaa Disneyn parhaimpana. Minun suhtautumiseni Kaunottareen ja Hirviöön on hyvin vaikea. Olen nähnyt elokuvan vain kerran, mutta sitä ennen sain monet kerrat kuulla valtavaa hypetystä elokuvaan liittyen. Arvatenkin odotukseni nousivat vähän turhan korkealle. Kun sitten lopulta näin elokuvan, ei se vastannutkaan niitä huikeita ennakko-odotuksia, mitä olin sille asettanut. Vaikka en pitänyt elokuvaa missään nimessä huonona, sen hohdokkuus ei ole toistaiseksi avautunut minulle eikä minun ole huvittanut katsoa sitä uudelleen.


Mutta musiikki on elokuvassa samanlaista kuin halki koko 90-luvun: aivan mahtavaa ja mieleenpainuvaa. Ja lempirakkauslaulukseni olen nostanut biisin Tyttö sekä hän (englanniksihan kappale kantaa samaa nimeä kuin elokuvakin, Beauty and the Beast). Kappaleen rauhallinen tunnelma ja piano- ja jousivoittoinen säestys ovat miellyttävää kuunneltavaa, ja selkeä poljento kuuluu tanssikohtaukseen. Biisi pyörii rennon tasaisena mutta ei kuitenkaan muutu yksitoikkoiseksi. Tämän kappaleen kohdalla täytyy kyllä sanoa, että englanninkieliset sanat voittavat suomenkieliset, mutta suomeksi dubattuakin kuuntelee mielellään Anneli Saariston upean tulkinnan vuoksi.

Disneyn prinsessoista Tuhkimo ja Prinsessa Ruusunen muistetaan ikonisista tanssikohtauksistaan, ja Belle liittyy tähän prinsessajatkumoon koko studion historian hienoimmassa tanssissa. Tuhkimossa tanssi on juonen elementti, ja Ruususessa tanssikohtauksen tarkoitus on lähinnä toimia viimeisenä silauksena elokuvassa, mutta Bellen ja Hirviön tanssi on oikeasti tärkeä kohtaus heidän hahmonkehityksessään. Tanssihan on ikivanha kanssakäynnin ja seurustelun muoto, ja tässä kohtauksessa se tuntuu korostuvan hyvin. Toisaalta lauluun liittyy myös ironiaa, sillä Hirviön ja Bellen kohtaamiseen liittyy myös laskelmointia Hirviöiden palvelijoiden ja tämän itsensäkin kohdalta. Kohtaus on yksi elokuvan avainkohdista, ja senkin vuoksi hempeä Tyttö sekä hän tuntuu sopivan tunnelmaan: se on ikään kuin tyyntä myrskyn edellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti