lauantai 1. maaliskuuta 2014

Synnintunnustus eli mitkä Disneyleffat ovat vielä näkemättä

Maaliskuussa vietetään blogissa Disney-kuukautta. Tsekkaa myös edeltävä postaus!

Paula O. ihanasta Disnerd Dreams-blogista haastoi minut listaamaan ne Disneyn leffat jotka ovat itseltäni vielä näkemättä ja kertomaan samalla vähän "ennakkodotuksia" näiden suhteen. Tämä sopii aivan mahtavasti maaliskuun teemaan ja päätin laittaa listauksen jo heti kuun alkuun, sillä tämä antaa hieman perspektiiviä muihinkin kuun postauksiin :)

Listaan klassikot aikajärjestyksessä. Käytän pohjana amerikkalaista Disneyn klassikkonumerointia, joka on mielestäni loogisempi kuin Euroopassa käytetty.

Nro 3. Fantasia: Olen nähnyt tästä elokuvasta pätkiä ja ne näyttävät upealta! Jotkut pitävät Fantasiaa pitkäveteisenä, mutta itse klassisen musiikin ystävänä uskoisin nauttivani tästä elokuvasta. Erityisesti minua ilahduttaa lempibalettini Stravinskyn Kevätuhrin käyttö yhden jakson musiikkina. Voi kuinka Sibeliuksen Tuonelan Joutsenkin olisi päätynyt lopulliseen versioon...!

Nro 4. Dumbo: Itse asiassa olen saattanut nähdä Dumbon hyvin nuorena, sillä muistelisin että meillä olisi ollut tämä videolla, mutta se olisi mennyt rikki...? Lasken kuitenkin Dumbon katsomattomien klassikoiden joukkoon koska minulla ei ole elokuvasta minkäänlaista muistikuvaa. Dumbosta on päällimmäisinä mielikuvina liikuttava "Baby Mine"-kohtaus sekä Vaaleanpunaiset Elefantit, joita kauhistelin joskus taannoin Tennispalatsissa olleessa Disney-näyttelyssä. Uskoisin että saattaisin pitää tästäkin elokuvasta, mutta yleisesti ottaen tämä kuuluu minulle ns. tuntemattomampiin klassikoihin, mikä ei aina pomppaa esiin Disneyn tuotannosta puhuttaessa.

Nro 5. Bambi: Paljastaessani etten ole nähnyt Bambia saan yleensä todistaa kanssafanien naamoilta jonkinasteisen venähdyksen. Kyllä vaan, Bambi on yhä katsomislistalla. Olen vakuuttunut siitä että Bambi on hyvä elokuva ja tulen pitämään siitä kun sen aika koittaa, eli ennakko-odotukset tätä klassikkoa kohtaan ovat oikein positiiviset. Bambin hahmot ovat ikonisia ja varmasti ihan syystäkin, ja animaatio näyttää elokuvassa upealta.

Nro. 6-11. Sota-ajan lyhärikoosteet (miinus Make Mine Music): Nämä niputan yhteen, koska nämä elokuvat ovat minulle niin tuntemattomia että minun on vaikea muodotaa niistä selkeää mielikuvaa. Make Mine Music ei varsinaisesti vakuuttanut itseäni tämän ajan tuotoksista, jotka eroavat varsin paljon Disneyn muusta tuotannosta. Toki tämän ajan elokuvat ovat aika erilaisia keskenään, ja esimerkiksi Ichabod and Mr. Toad-leffasta olen ihan kiinnostunutkin. Näiden katselemiseen ei kyllä ole mikään hirveä hinku.

Nro 15. Kaunotar ja Kulkuri: Häpeälliset paljastukset jatkuvat... :D Tästä elokuvasta mieleen tulee ensimmäiseksi ikoninen spagettikohtaus. Elokuvan juonesta minulla on varsin hämärä käsitys, mutta olen ymmärtänyt että sen tematiikka on varsin "aikuista" epätoivottuine raskauksineen ja ritarillisine koiraherroneen... Kiinnostuneena katselen tämänkin elokuvan jahka siihen mahdollisuus tulee.

Nro 21. Robin Hood: Tämä elokuva kaiketi jakaa aika paljon mielipiteitä Disney-fanien keskuudessa, toiset tykkäävät ja toiset pitävät pohjanoteerauksena. Tunnen toki Robin Hoodin tarinan, mutta muuten tämä klassikko on jäänyt aika tuntemattomaksi. Itselläni ei ole oikeastaan minkäänlaisia odotuksia tästä. Varmaan tämä on ihan hyvä, vaikka kierrätettyä animaatiota onkin käsittääkseni aika paljon.

Nro 23. Bernand & Bianca: Pidän Bernandia ja Biancaa varsin "unohdettuina", siitäkin huolimatta että he ovat Nalle Puhin ohella ainoita joilla on kaksi elokuvaa virallisessa klassikkosarjassa. Muistan lukeneeni elokuvan pohjalta tehdyn Lasten Oman Kirjakerhon lastenkirjan, mutta yleisesti ottaen minulla on varsin hämärä käsitys siitä, mitä elokuvassa oikeastaan tapahtuu. Kiinnostaisi kyllä nähdä tämäkin koska olen kuitenkin Bernand & Bianca Australiassa -elokuvan joskus nähnyt.

Nro 26. Basil Hiiri: Salapoliisijutut eivät ole oikeastaan koskaan olleet minun heiniäni (lempisalapoliisini on Isä Matteo hehe) ja siksi tämä Sherlock Holmesin hiiriversio ei ole koskaan erityisemmin herättänyt innostusta. Olen kuitenkin kuullut ihan hyviä juttuja tästä elokuvasta, erityisesti Ratigania ovat monet kehuneet, joten sinänsä kyllä odotan Basilinkin näkemistä jossain vaiheessa.

Nro 38. Fantasia 2000: Tämä ei kiinnosta minua aivan yhtä paljon kuin alkuperäinen Fantasia, enkä olekaan tainnut nähdä tästä koskaan yhtään pätkää. Mutta uskoisin kyllä viihtyväni tämänkin parissa. Ja kuullaanhan tässäkin Stravisnkyä! Aika vähän puhuttu elokuva noin ylipäätään, Fantasiat eivät taida kovin monia Disney-faneja kiinnostaa?

Nro 39. Dinosaurus: Tästäkin muistan lukeneeni jonkun kirjan tms. Elokuvan juoni ei hirveästi iske, muistaakseni se oli jotenkin todella "raskas" ja hitaasti rullaava. Eikös animaatio tässä yhdistele live-taustoja ja tietokoneanimaatiota? Kiinnostaisi nähdä tämä ihan vain siitä syystä että tämä on tyyliltään Disneyn elokuvien joukossa aikamoinen "outo lintu".

Nro 43. Aarreplaneetta: Tämä elokuva kiinnostaa minua erityisesti tematiikkansa takia. Mielestäni 2000-luvun Disneyn leffoissa on kivaa kokeellisuutta ja hahmot ovat yleensä huolellisesti tehtyjä, ja sen takia tämäkin leffa kiehtoo. Ja hei, onhan toi Jim aika söpöläinen! :D

Nro 46. Pikku Kananen: Tämä taitaa olla yksi parjatuinpia Disneyn klassikoita ja sen takia ei ehkä innosta hirveästi. Toisaalta olisi kiva nähdä onko tämä sitten niin huono kun ihmiset väittävät. Meidän kotona on tähän elokuvaan liittyvä toistuva vitsi: äitini kerran väitti kivenkovaa että kokoelmiini kuuluisi "se leffa jossa on se rillipäinen kana", ja minä jouduin vakuuttamaan häntä monet kerrat ettei meillä ole tätä leffaa. Nykyään aina kun puhun jostain Disneyn elokuvasta niin saan kysymyksen: "Onks se se jossa on se rillipäinen kana?" :D

Nro 49. Bolt: Tämä elokuva vaikuttaa jotenkin mitäänsanomattomalta. Muistan kuunnelleeni elokuvan kappaleita joskus ja pitäneeni niistä, mutta muuten tapaan unohdella tämän leffan olemassaolon. Mutta ei se, että leffa on "unohdettu" välttämättä tarkoita että se olisi täysi susi. Ehkä saattaisin jopa tykätä tästä.

Nro 51. Nalle Puhin Elokuva: Olen pitänyt todella paljon näkemistäni Nalle Puh-elokuvista, ja sen vuoksi kiinnostaisi nähdä tämäkin. Monet ovat moittineet elokuvan lainailevan juonikuvioita varsin rohkeasti Nalle Puh Ystävää Etsimässä -elokuvasta, joka sinänsä latistaa fiiliksiä. Mutta minulla riittää uskoa Puhin taikaan...!

Aikamoinen lista niitä vielä on, mutta sanoisin olevani siltä voiton puolella... Noh, ehtiihän näitä vielä katsoa! Kiitos Paula haasteesta, näkisn mielelläni samanlaista listaa sinultakin :)

2 kommenttia:

 1. Jee! Kiva, että otit haasteen vastaan! :D Voisinkin jossain vaiheessa tarttua vastahaasteeseesi, "teaserina" kerrottakoon, että nyt minulla on enää kaksi klassikkoa näkemättä tai tavallaan yksi.. ;)

  Täytyy myöntää, että aika monta klassikkoa on tullut katsottua vain kerran ja iso osa listaamistasi elokuvista on minullekin vähän vieraampia. Noista oikeastaan vain Dumbo, Bambi, Kaunotar ja kulkuri, Aarreplaneetta sekä Bolt ovat sellaisia, joita olen katsonut useammin kuin kerran tai kaksi. Erityisesti voisin suositella Aarreplaneettaa, ennen sen näkemistä minulla oli siitä negatiivisia ennakkoajatuksia. Se vaikutti poikamaiselta avaruusseikkailulta, mutta elokuva olikin aika tyylikäs ja mukavaa katsottavaa. Pidän kovasti myös elokuvan suomidubista (varsinkin Ossi Ahlapuro on mahtis John Silverinä!) sekä siitä ainokaisesta laulusta Tänne jään.

  Kaunotar ja kulkuri on minulle lapsuudesta tuttu ja sen suloiset koirat ilahduttavat, mutta jokin siiinä nykyään tökkii myös vähän. Bambissakin on ihania eläimiä ja se tuntuu nykyklassikoihin verrattuna aika verkaiselta ja musiikki on väliin vähän iskelmätyylistä. Dumbo meinaa itseltä unohtua, mutta ihan kiva sekin on. Bolt taas on välillä aika älytön eikä ollenkaan samaa sarjaa parhaiden klassikoiden kanssa, mutta siinäkin on paljon kivoja pikku juttuja, kuten Raivo-hamsteri. :D Kannattaa tosiaan katsoa nuo, kaikissa on ainakin jotain hyvää!

  Basilin ja Robin Hoodin olen nähnyt vain kerran, mutta ne tekisi mieli katsoa uudelleen. Basilin suomidubbaus oli kyllä kauhea, suosittelen katsomaan sen alkuperäiskielellä. Bernard ja Bianca taas oli minusta aika synkkä varsinkin tyyliltään, varaudu siihen.

  Muut listan elokuvista eivät ole oikein suosikkejani, joten en sano niistä tässä yhteydessä enempää, etten luo sinulle mitään ylimääräisiä negatiivisia mielikuvia. :)

  Jännää muuten, miten sinullakin on edes jonkinlainen mielikuva miltei jokaisesta listan elokuvasta. Varmaan se johtuu sekä lapsuudessa omistettujen videoiden mainoksista että Lasten oman kirjakerhon kirjoista, että minullakin oli ennen vieraiden klassikoiden näkemistä edes jotain hajua tapahtumista tai tyylistä. Voisi kai sanoa, että mainonta onnistuu siis Disneyltä aika hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan pitkä kommentti :3 No jösses, sinäpä olet ollut tehokas. Toisaalta itse en ole kovin aktiivinen elokuvien katselija noin muutenkaan, niin ehkä siksi vaikuttaa jotenkin uskomattomalta että joku on todella nähnyt kaikki tuosta Disneyn klassikkosarjasta... Vaika joku leffadiggari varmaan katsoo kevyesti viisikymmentä leffaa parissa kuukaudessa :D

   Kiitos paljon suosituksista ja ajatuksistasi! Helpompi sitten aina miettiä että mihin tarttuisi seuraavaksi. Aarreplaneetta kiinnostaakin ehkä tässä mainituista eniten, joten pitäneekin alkaa etsiskelemään sitä kirjastosta tai jostain! Ihan hyvä oikeastaan pitäytyä tässä niiden omasta mielestä vähemmän hyvien klassikoiden arvioimisesta, koska negatiiviset mielikuvat saattavat todellakin haitata elokuvaelämystä. Itse ainakin pyrin suhtautumaan elokuviin avoimin mielin ennen niden katselua :)

   Kyllä, mainostamine Disneyltä sujuu, kuuluuhan lähes kaikkiin julkaisuihin myös mainos-osio ennen itse elokuvan alkua (itse nautin paljon trailerien ja teaserien katselusta enkä koskaan malta skipata näitä). Lisäksi omalla kohdalla tietoisuuttani lisää erityisesti sosiaalinen media, kuten blogit ja yhteisösivustot joilla on kuvia, gifejä ym. Disney on itsessään jo niin "juttu" että sen fanikunta itsessään luo paljon mainosta yhtiölle.

   Poista