maanantai 17. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 17: Suosikkiparisi

 Maaliskuussa vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan suosikkiparistani.

Tulin jossain vaiheessa haastetta tehdessäni huomanneeksi, että olen rajoittanut tähänastiset vastaukseni hyvin paljolti Disneyn klassikoiksi laskettaviin animaatioelokuviin. Kuten hyvin tiedämme, Disneyn tuotanto ei suinkaan rajoitu vain näihin: yhtiö tuottaa myös näyteltyjä elokuvia, tv-sarjoja sun muuta. Oma televisionkatseluni rajoittuu noin muutenkin hyvin pitkälti animaatioleffoihin, joten siksi tänne tehdyt valinnat klassikoiden piiristä ovat tuntuneet luonnollisilta.

Tällä kertaa otan kuitenkin esiin parivaljakonn elokuvakaanonin ulkopuolelta. Rehellisesti sanottuna Disney-elokuvien parit eivät ole kovinkaan usein säväyttäneet minua. Varsinkin vanhemmissa klassikoissa romanttiset suhteet saavat varsin vähän syvennystä, ja 90-luvulle asti pelattiin paljon "rakkautta ensisilmäyksellä" -tropella. Vasta aivan viime vuosina on Disney omasta mielestäni saanut jonkinlaista mehevyyttä rakkaussuhteisiin, ja esimerkiksi Tiana&Naveen, Fixari-Felix&Calhoun sekä Anna&Kristoff ovat jo hellyyttäneet minunkin kovaa sydäntäni. Pääasiallisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että animaatioelokuvan mitta ei ole kaikista otollisin rakkaussuhteen kehittämiselle, ellei sitten koko elokuvan juoni ole omistettu sille (mikä ei Disneyllä useinkaan ole asanlaita). Tv-sarja sen sijaan on paljon otollisempi suhteen kehitykselle. Siksipä puhumme tänään sellaisesta.


Katselin paljon Kim Possible -sarjaa silloin, kun Disney Channel vielä näkyi taloudessamme. Sarja oli mielestäni oivallisesti toteutettu: hauska, jännittävä ja ihan hyvin animoitukin. Sarjassa päähenkilöinä ovat nimikkohenkilö Kim Possible ja hänen paras ystävänsä Ron Stoppable, jotka lukion käynnin ohella pelastavat maailmaa kaiken aikaan ties miltä rikollisilta. Sarjaa on tehty neljätu otantokautta ja tämän aikana Kimin ja Ronin suhde ehtii kehittyä vaikka mihin. On mukavaa seurata paria, jotka oikeasti toimivat yhdessä ja joilla on hyvä kemia, vaikka Kim ja Ron eivät seurustelekaan kolmella ensimmäisellä kaudella ja ovat enimmän aikaan vain ystäviä ilman mitään teerenpelejä. Toisaalta on hyvä että elämää parisuhteessa kuvataan viimeisen kauden ajan maailmanpelastamisen ohella, sillä se tuo oman osansa heidän vuorovaikutukseensa ja "he elivät onnellisena elämänsä loppuun saakka" -meiningin sijasta heidän yhteiselonsa on varsin arkista. Yleisestikin Kimissä ja Ronissa on miellyttävää että sankaritekojen takana on loppujen lopuksi kaksi aika tavallista nuorta, joiden suhde perustuu hormonihuuman sijasta keskinäiseen luottamukseen ja ystävyyteen.

2 kommenttia:

  1. ah! Kim Possible! Yksi lempi sarjoista joita Disney on 2000-luvulla (ja siitä eteenpäin) tehnyt!

    VastaaPoista