perjantai 7. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 7: Suosikkisankarisi

 Maaliskuuta vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan suosikkisankaristani.

 Tälle päivälle aion poikkeuksellisesti ottaa kaksi eri sankarihahmoa. Nämä kaksi ovat aika erilaisia toisiinsa nähden, mutta heitä kumpaakin yhdistää avoin hyväntahtoisuus, se, mitä kunnon sankarilta voidaankin odottaa. Ja hei, eihän ihania miehiä voi koskaan ihkuttaa liikaa! Ensimmäiseksi valitsisin Lilo & Stitch -elokuvassa esiintyvän David Kawenan. David on Lilon isosiskon Nanin ystävä, joka mielisi kovasti viedä tämän treffeille. Elokuvassa hän yrittää parhaansa mukaan auttaa Lilon ja Nanin perhettä, esimerkiksi silloin kun Nani menettää työpaikkansa. Hän tulee myös hyvin toimeen Lilon ja Stitchin kanssa, ja onkin Lilolle jonkinlainen isovelihahmo.


Davidissa on mukavaa, että hän on kaikin puolin aika tavallinen nuori mies: hiukan ujo ja kömpelökin, mutta silti reipas ja auttavainen. Hän ei ehkä ole elokuvan juonen kannalta merkittävin henkilö eikä tee suuria urotekoja, mutta se ei olekaan olennaista: tärkeämpää on, että näemme miten hänen läsnäolonsa vaikuttaa positiivisesti Pelekain perheeseen. David onkin oikea arjen sankari!  Elokuvan lopussa hän alkaakin seurustella Nanin kanssa ja hänestä tulee osa Lilon omintakeista ohanaa.

Toiseksi suosikkisankarikseni nostaisin Herkuleksen. Herkules onkin sankari ihan sanan varsinaisessa merkityksessä, oikeastaan hänen pyrkimyksensä on elokuvan aikana ymmärtää, mitä tarkoittaa todellinen sankaruus. Tämä on välttämätöntä, sillä vain sen avulla hän voi palata takaisin Olympus-vuorelle jumalallisen perheensä luokse. Herkules joutuu suorittamaan monia sankarin pelastustehtäviä, mutta tie todelliseen sankaruuteen on pitkä ja kivikkoinen.

Herkuleksessa hurmaa hänen vilpittömän ystävällinen ja samalla uskalias luonteenlaatunsa. Nuorena hän on kömpelö ja tuntee itsensä ulkopuoliseksi, joka on varmasti monelle tuttu tunne ainakin jossain elämänvaiheessa. Hän on kuitenkin päättänyt löytää oman paikkansa, ja aloittaa päämäärätietoisen sankaritreenin Philin kanssa, joka on jo menettänyt toivonsa siitä, että voisi koskaan kouluttaa jostakusta suuren sankarin. Hän tapaa tehtävässään myös Megaran, kyynisen naisen jonka sydämen hän onnistuu lopulta sulattamaan.

Rahaa on.

Herkuleksesta tekee kiinnostavan hahmon hänen kirkasotsaisuutensa: hän uskoo ihmisistä vain hyvää ja joutuu sen tähden petetyksi, useampaankin kertaan. Tämän takia hän lopulta katkeroituu, jopa siinä määrin että alkaa menettämään elämänhaluaan: hän päättää taistella kyklooppia vastaan, vaikka onkin menttänyt yli-inhimilliset voimansa Haadekselle. Herkules perustelee tekoaan sillä, että on olemassa kauheampiakin asioita kuin kuolema. (Aika hurjaa settiä!) Vaikka monet Disneyn hahmot kokevat pettymyksiä, harva heistä ottaa ne vastaan samalla musertavuudella kuin Herkules. Hänelle Megaran petos kuvastaa eräänlaista vilpittömyyden loppua ja on näin tärkeä osa Herkuleksen hahmokehitystä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti