perjantai 28. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 28: Pidätkö enemmän perinteisestä animaatiosta vai Pixarista?

Maaliskuussa vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan siitä, pidänkö enemmän 2D-animaatiosta vai Pixarista. 

En tiedä kuka tämän kysymyksen on keksinyt, mutta kovin fiksu se ei ole :D Siis siinä mielessä, että Disney on jo yli 10 vuoden ajan tehnyt tietokoneanimaatiota, eli CGI ei ole edes Disney-yhtiön mittakaavassa vain Pixarin heiniä. Vai tarkoittaako kysyjä eroa Pixarin ja Disneyn elokuvien välillä, jotka ovat tyylillisesti varsin erilaisia? Kysymyksessä tehty jako on varsin omituinen.

Oli haasteen tekijän kysymys kumpi näistä kahdesta tahansa, mielestäni siihen vastaaminen ei ole helppoa. Esimerkiksi yhtiöinä Disneyn ja Pixarin vertailu ei ole mielestäni järkevää, koska kummatkin pyrkivät yleensä tyylillään varsin erilaiseen lopputulokseen, vaikka toki pientä astumista toisen tontille onkin tapahtunut. Pixarin tyyli on luovempaa ja kokeilevampaa, Disneyllä taas "perinteiden taakka" painaa enemmän ja yhtiö päätyy hieman konservatiivisempiin lopputuloksiin. Disneyn elokuvat vetoavat minuun yleensä enemmän, mutta pidän kovasti Pixarin tavasta luoda vahvoja ja toimivia tarinankaaria elokuviinsa.

Jos sitten mietimme vedenjakoa CGI-aniimation ja 2D-animaation välillä, olen sitä mieltä että kummallakin on puolensa. CGI:llä pystytään luomaan maisemia ja yksityiskohtia, joita 2D-elokuvissa olisi aivan liian kallista luoda. Esimerkiksi WALL-E:n avaruusmaisemat tai Frozenin luminen maailma menettäisivät paljon, jos sama yritettäisiin toisintaa 2D-tekniikalla. Toisaalta 2D-tekniikassa on ehdottomasti oma viehätyksensä ja toivon ettei Disney ole siitä jälleen kerran luopumassa! Erityisesti ennen 90-lukua tehdyissä piirretyissä on ihastuttavan nostalginen fiilis, joka henkii animaation tyylistä. CGI:ssä joskus voi alkaa tuntua, että efekteillä kikkaillaan liikaa, kun taas tietty "maanläheisyys" on pakko pitää mielessä 2D-animaatiota tehdessä. En kuitenkaan kuulu niihin, joista perinteinen animaatio on auttamattomasti CGI-tekniikkaa parempaa, vaan kummassakin voidaan onnistua ja mennä pieleen. Jos mietin omia suosikkianimaatioitani, kumpikin tyylilaji on selvästi edustettuna. En siis nosta yhtä toisen edelle, vaan kehotan Disneytä ja muitakin animaatioyhtiöitä: tehkää monenlaisia ja rohkeasti kokeilevia elokuvia!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti