lauantai 25. tammikuuta 2014

Frozen ja tuotteistamisen uhkat ja mahdollisuudet

"Suurin klassikko sitten Leijonakuninkaan" vai mitä siinä trailerissa sitten sanottiinkaan, niin sen olisi etukäteen voinut kuitata turhaksi henkselien paukutteluksi Disneyltä. Minun oli ihan pakko hieraista silmiäni kun sain tietää, että Frozen on rikkonut Leijonakuninkaan ennätyksen kaikkein tuottoisimpana Disney-animaatioelokuvana. Vaikka elokuva on kerännyt paljon kehuja, en olisi osannut arvatakaan että se olisi menestynyt näinkin hyvin. Eikä rainaa ole vielä edes julkaistu blu-raylla tai DVD:llä! Frozen nappasi myös parhaan animaatioelokuvan Golden Globe-palkinnon, ja nyt fandom odottanee Oscar-gaalaa jännittyneenä.

Disneyn kohdalla menestyksekästä elokuvaa seuraa voimakas tuotteistaminen, se on aivan varmaa. Sen kannattavuutta ei ole syytä epäillä, sillä nytkin joistakin oheistuotteista tapellaan melkein kynsin ja hampain, itsekään en voi uskoa että sain ostettua sarjaan kuuluvan nuken brittien Disney Storesta kun ne rapakon takana ovat jo kaikkialta loppuunmyyty. Frozenin on jo ilmoitettu menevän Broadwaylle, ja uusia tuotteita onkin jo innokkaasti visioitu. Se, mikä itselleni pisti silmään, oli jossakin ohimennen väläytetty mahdollisuus jatko-osasta.

Disneyn jatko-osia voisi hyvin kuvailla surullisenkuuluisiksi, ja lieneekin vain hyvä, että Disney ilmoitti jo viime vuosikymmenen puolella lopettavansa niiden tekemisen. Sen jälkeen onkin ilmestynyt vain Hiuksia nostattavat häät, joka on lyhäri eikä varsinainen jatko-osa.Vaikka joillain ihmisillä on luonnostaan ennakkoluuloja kaikenlaisia jatko-osia kohtaan, eivät jatko-osat välttämättä ole huonompia kuin alkuperäinenkään. Ennemmin kyse on siitä, miten vakavasti jatko-osat otetaan studiolla. Esimerkiksi Pixar ei koskaan sysää jatko-osien tekoa pienellä budjetilla joillekin sivustudiolle, vaan jatkikset saavat aivan samanlaisen kohtelun kuin muutkin elokuvat. Siksipä monet ovatkin sitä mieltä, että esimerkiksi Toy Story-sarja sen kun paranee loppua kohden.

Disneyllä ainoa jatko-osa, joka on saanut pääsyn "klassikkosarjaan", on Bernand & Bianca Australiassa. Muut ovat olleet armottomasti halvemmalla tuotettuja, ja siksipä myös laadultaan huonompia. Jos Frozenista todella tehdään kokopitkä jatko-osa, en usko että sitä nostetaan klassikkosarjaan, ja siksi pelkäänkin, ettei elokuva yltäisi alkuperäisen Frozenin tasolle. Siksi pelkkä ajatuskin sellaisen tekemisestä saa aikaan hampaden kiristelyä. Vaikka toisaalta, eihän sitä jatko-osaa tarvitsisi katsoa, jos todella tuntuisi siltä ettei sitä elokuvan oheistuotteeksi tarvitse.

En usko, että Disney jättää uudesta hittielokuvastaan yhtäkään dollaria lypsämättä, mutta toistaiseksi heidän menettelytapansa Frozenin kanssa ovat vielä epäselviä. Jatko-osan sijaan saatettaisiin julkaista vaikka TV-sarja (kuten monista 90-luvun klassikoista tehtiin) tai lyhytelokuva niin kuin Kaksin karkuteillä-leffan kanssa meneteltiin. Voi myös olla, että Disney saattaa ottaa jotain aivan uusia uria. Ehkä tuotteistamisessa keskitytään kuvakirjoihin tai Disney-puistoon tuleviin kohteisiin. Ken tietää! Vaikka ajatus jatko-osasta saattaakin kylmätä sisältä niin Frozenin fanit ovat kieltämättä jännän äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti