keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Disney ja monikulttuurisuus

Kansainvälisessä Disney-fandomissa kuulee usein puheenvuoroja, joissa peilataan Disneyn elokuvia ja niiden arvoja oman maan yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Vaikka rasismi on ilmiönä universaali, on siihen liittyvä keskustelu erityisen tulenarkaa angloamerikkalaisessa kulttuurissa, jonka syvään ytimeen kuuluu myös Disneyn tuotanto. Kun keskustelu uusimmasta Frozen-elokuvasta alkoi kiihtyä viime kesänä ja syksynä, kuului monesta suunnasta sama mantra: eikö taaskaan ei-valkoisia hahmoja? Rasistista!

Kukaan ei voi kieltää, etteikö Disneyn kokoillan pitkissä elokuvissa olisi valkoisilla hahmoilla kattava yliedustus. Ei myöskään voi väittää, etteikö olisi ehdottoman tärkeää, että koko perheelle suunnatuissa elokuvissa olisi monipuolisia ja stereotyyppejä rikkovia kuvauksia eri kansallisuuksista ja etnisistä taustoista. Mutta onko kohtuullista leimata Disneyn porukka kasaksi rasisteja, kun parissa viime klassikossa valkoiset hahmot ovat olleet yliedustettuina?

Kuningatar Elsaa on arvosteltu maahanmuuttopolitiikastaan.
Disneyn juuret ulottuvat lähes 80 vuoden päähän, ja vaikka yhtiö on ollut osaltaan vallankumouksellinen, edustaa se silti paljolti omaa aikaansa elokuvahistorian eri vaiheissa. Ei ole vaikea todeta, että 30-50-luvuilla amerikkalaisissa Hollywood-elokuvissa monikulttuurisuus ei ollut järin pop. Miksi siis olettaisimme, että Disney olisi yhtään toisenlainen? Se ei olisi kohtuullista. Lisäksi on huomattava, että Disney passittaa esille ensimmäisen ei-valkoisen päähenkilönsä jo varsin varhaisessa vaiheessa: 60-luvulla tapaamme intialaisen Mowglin Viidakkokirja-elokuvassa.
Toinen mikä voi Disneyn kohdalla helposti unohtua on se, että itse asiassa aika moni ikonisista Disney-elokuvista on eläinten tähdittämä, eikä rasismikeskustelua voida näiden kohdalla oikein viedä suuntaan tai toiseen. Toki joitakin elokuvia (esimerkiksi Leijonakuningasta) on arvosteltu rasistiseksi esim. ääninäyttelijävalintojen perusteella, mutta itse pidän tätä jo hiustenhalkomisena.

Kolmas asia minkä rasismiaktiivit helposti sivuuttavat on se, että Disney pyrkii elokuvissaan yleensä varsin uskottaviin ympäristöihin. Esimerkiksi länsimaisiin ikonisiin satuihin perustuvat elokuvat on helposti sijoitettavissa sinne, missä sadut on kirjoitettu muistiin eli historialliseen Eurooppaan, jonne ei-valkoisilla hahmoilla ei olisi sijaa. Eräs puheenvuoro keskustelussa oli nokkelasti asettanut tilanteen päälaelleen: olisiko esimerkiksi Mulanin kaltaiseen elokuvaan pitänyt sijoittaa valkoinen hahmo vain "monikulttuurisuuden" nimessä?

Edellä maintitut seikat eivät luonnollisestikaan poista sitä polttavaa kysymystä, että eikö Disney, joka muutenkin yleensä ottaa varsin vapaan suhtautumisen lähdemateriaalinsa, voisi olla vähän monipuolisempi hahmodesigneissään. Kyllähän ne perinteset länsimaiset sadutkin voisi vääntää ties millaiseen muotoon: mongolialainen Tähkäpää tai Elsa ja Anna noitarumpua paukuttavina shamaaniprinsessoina Siperian tundralta tuskin olisivat täysin mahdottomia visioita Disneyn tiimille. Toisaalta näin valkoisena pohjoiseurooppalaisena tekisi mieli huomauttaa, että esimerkiksi Frozen on ensimmäinen Skandinaaviaan sijoittuva elokuva Disneyltä. Miksi Norjan kulttuuri olisi vähemmän arvokas kuin jokin toinen kulttuuri vain siksi että norjalaiset ovat ihonväriltaan valkoisia?

Aihe on vaikea ja ymmärrän toki eri etnisiä taustoja vaativien ihmisten syyt. Mutta olen myös sitä mieltä, että Disneyn eri kansallisuuksia edustavat lukuisat hahmot sysätään usein syrjään tässä keskustelussa. Onneksi Disneyn seuraava elokuva Big Hero 6 sisältää runsaasti vaikutteista Japanista ja afro-amerikkalainenkin hahmo on luvattu, ehkä tämä saa kärjistetyimmät kriittiset äänet vaimenemaan ainakin hetkeksi.
   

2 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi, että Disneyn elokuvat eivät ole rasistisia (sillä tämän käsityksen sain mielipiteestäsi tekstin perusteella...?). Disneyn elokuvissa tosiaan ON suuri joukko monikulttuurisia hahmoja. Kun Prinsessa ja sammakko aikoinaan tuli elokuvateattereihin, olivat jotkut sitä mieltä, että Tiana on väkisin väännetty tummaihoinen prinsessa - vaikka sitä saikin mitä tilasi! Jotkut ihmiset eivät kai sitten koskaan ole tyytyväisiä. Ja varsinkin tällainen jättimäinen yhtiö kuin Disney saa varmasti kaikenkarvaisia mielipiteitä osakseen!

  Oma mielipiteeni siis kiteytettynä: Disney voi olla julma ja paha ja liikaa valtaa omaava yhtiö, mutta se ei ole ollut mielestäni koskaan rasistinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri tuo oli ajatukseni. Disneyn haukkujat unohtavat paljolti sen tosiseikan, että valkoisten hahmojen/tietyn etnisen ryhmän yliedustus on ongelmana laajempi kuin vain se, mitä Disney tekee. Itse asiassa tässä asiassa Disney on oikeastaan edelläkävijä: näin tilaston jossa pohdittiin ei-valkoisten naisten tähdittämiä Hollywood-elokuvia, ja tämän mukaan selvästi yliedustettuna oli kukas muukaan kuin Disney :) Pocahontas, Lilo ja muut. En kiellä, etteikö Disneyllä olisi petrattavaa, mutta olen sitä mieltä että rasismiväitteet ovat vain kohtuuttomia.

   Poista