torstai 13. maaliskuuta 2014

Disney-kuukausi, päivä 13: Suosikkiääninäyttelijä (puhe)

 Maaliskuuta vietetään täällä Tuulen Väreissä Disney-kuukautta haasteen merkeissä. Eli kuukauden jokaisena päivänä tulee lyhyehkö postaus haasteen esittelemän teeman merkeissä. Tänään puhutaan suosikkiääninäyttelijästä puheroolissa.

Tämän ja seuraavan päivän kysymyksiin vastaan suomalaisten äänien pohjalta, sillä katson Disney-elokuvia useimmiten suomeksi ja siksi suomalaiset äänet ovat minulle paljon tutumpia kuin englanninkieliset. Ja muutenkin lempiäänestä puhuttaessa on kyseessä lähes poikkeuksetta suomalainen ääni :) Suomessa tehdään laadukasta dubbaustyötä ja itselleni on ainakin nautinollista kuunnella hahmoja haastelemassa omalla äidinkielellä!

Oma valintani on kyllä yksi koko suomalaisen dubbaushistorian helmistä. Kyseessä on tietenkin Vesa-Matti Loiri Aladdinin Hengen äänenä. Hengen rooli on varmasti yksi Disney-elokuvien vaikeimmista dubattavista, sillä hahmo on tehty vahvasti alkuperäisen esittäjän eli Robin Williamsin ympärille. Mutta Loiri onnistui vaativassa tehtävässään, ja hyvinpä onnistuikin! Loiri toi esiintyjänä paljon omaa Hengen hahmoon (myyttihän kertoo ettei hänen annettu edes kuunnella Williamsin alkuperäistä ääninauhaa) mutta toisaalta hänen esityksensä menee hyvin yksiin animaationkin kanssa. Lisäksi hän taitaa hyvin Hengen spontaanit imitaatiot ja muut vitsinväännöt, onhan Loirilla paljon kokemusta komedioiden tekemisestä.

Tiedän että kyse on osin tottumisesta (en ole koskaan nähnyt Aladdinia muilla kielillä kuin suomeksi) mutta Loirin ääni tuntuu istuvan Hengelle vallan täydellisesti. Voisin myös jakaa sellaisen muiston ett vaikka en koskaan nähnyt Aladdinia lapsena niin minulla oli lastenlevy jossa oli elokuvasta Loirin laulamat "Ei kaveria parempaa" ja "Prinssi Ali"! Joten häneen liittyy tietynlainen nostalgia-arvokin.

Äh, mitä mä tässä edes selitän, menkää ite kuuntelemaan! (Paitsi tehän olette kaikki tietysti kuulleet. Hävetkää, jos ei!)Aladdinin suomidubbi on kyllä ylipäätään ihan loistosettiä. On aika sääli ettei Sami Aarvalle ole tippunut enempää isompia Disney-rooleja Aladdinin ohella, hänellä on vallan ihana ääni!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti