maanantai 19. tammikuuta 2015

Ensisilmäyksellä: Big Hero 6 (2014)

(Koska kaikki lukijani eivät välttämättä ehtineet Finnkinon ennakkonäytökseen, niin muistutan että tämä kuten kaikki muutkin tekstini sisältää spoilereita.)

"Oletko tyytyväinen hoitoosi?"
Kyllä se on aina yhtä hieno hetki, kun istuu elokuvateatterissa ja tietää, että kohta alkaa uusi kokopitkä Disney-elokuva... Onnittelin itseäni erityisesti siitä, että olin onnistunut varsin hyvin välttelemään spoilereita. Disneyn viime vuoden kokopitkähän on supersankarielokuva Big Hero 6, joka kertoo nuoren teini-ikäisen neron Hiro Hamadan muodostamasta supersankaritiimistä, johon kuuluu hoitorobotti Baymax ja Hiron onnettomuudessa kuolleen veljen neljä ystävää, Honey Lemon, GoGo Tomago, Wasabi ja Fred. He lähtevät yhdessä jahtamaan Kabukia, naamioitua miestä joka on varastanut Hiron kehittelemät mikrobotit.

Disney heittää meidät tällä kertaa varsin uudenlaiseen ympäristöön, nimittäin San Fransokion suurkaupunkiin, jossa päätähuimaava teknologia on mitä ilmeisimmin Se Juttu. Futuristisissa maisemissa on viimeksi seikkailtu vuonna 2007 Riemukas Robinsonin perhe -elokuvassa, mutta Big Hero 6:sen sarjakuvamainen actionmeno on Disneyn klassikoiden joukossa ainoa laatuaan. Elokuvan Marvel-siteet näkyvät toimintaleffamaisissa kohtauksissa, ja siinä missä myös Räyhä-Ralfissa nähtiin pyssyjä ja rähinää, niin elokuva on silti mielestäni varsin freesi tuulahdus Disneyn edelleen paikoin varsin konservatiiviseen leffakavalkadiin! Kuten nimestäkin voi jo päätellä, San Fransokio on amerikkalaista ja japanilaista kulttuuria yhdistelevä ympäristö, ja itseäni Itä-Aasiassa (tosin Koreassa) asuneena ilahduttivat yllättävät yksityiskohdat. Esimerkiksi Hiron ja Tadashin tapa läimiä toisiaan oli Etelä-Koreassa ainakin hyvin tyypillinen tapa ilmaista nuorten ihmisten läheistä suhdetta. Toinen hauska huomio oli korealaisen Gogon tapa vilautta kieltään onnistuttuaan magneettilevyharjoituksessaan. Korealaiset käyttävät kieltään enemmän ilmerepertuaarissaan kuin länsimaalaiset, ja itsestäni oli hauska huomata että tuollaiseenkin oli kiinnitetty huomiota...! Elokuvasta löytyy varmasti muitakin jänniä yksityiskohtia Itä-Aasian kulttuureja tunteville, onhan Disneyn animaattoreista moni juurikin sieltä päin kotoisin.

Suurimman yllätyksen leffa tarjosi ainakin itselleni tematiikallaan. Siinä missä Disneyn perinteiset teemat, perhesiteiden ja ystävien huolenpidon merkitys ovat mukana, niin yllättäen elokuvan temaattiseksi johtotähdeksi nousee kuitenkin kosto. Tämä on mielestäni varsin yllättävä ja raskaskin veto koko perheen animaatioelokuvalle. Hiron ja hänen ystäviensä pääasiallinen syy jahdata Kabukia on se, että he uskovat tämän aiheuttaneen räjähdyksen, jossa Hiron veli Tadashi kuoli. Erityisesti Hiron kohdalla muodostuu selkeäksi, että motiivi liittyy nimenomaan oman käden oikeuteen. Kun Kabuki paljastuu professori Callagheriksi, mieheksi jonka vuoksi Tadashi alun perin palasi palavaan rakennukseen, kulminoituu Hiron kostohalu hetkeksi siihen, että hän päättää tuhota Callagherin - keinoja kaihtamatta.

Hiro kuitenkin muuttaa mieltään, ja tulee siihen tulokseen, ettei Callagherin tuhoaminen lopulta toisi hänelle mielenrauhaa. Koston tematiikka ei kuitenkaan jää tähän, sillä Callagher itse on erikoinen Disney-pahis: siinä missä useimpien Disneyn antagonistien motivaatio on perinpohjin itsekäs, niin Callagherin toiminnan syy on sama kuin Hiron, eli hän haluaa kostaa henkilölle, jota pitää syyllisenä tyttärensä kuolemaan. Callagher ja Hiro ovat siis toistensa peilikuvat, ja heidät erottaa olennaisesti vain valinta, jonka Hiro päätyy tekemään, eli lopettamaan koston kierteen. Draaman kaarta mutkistaakin se, että Hiro tekee tämän valinnan jo paljon ennen elokuvan loppua. Kyse ei siis ole kliimaksikohdan "suuresta oivalluksesta" (vertaa esimerkiksi Frozen), vaan oikeasti merkittävästä hahmokehityksestä. Hiro onkin dynaamisuudessaan verrattavissa Leijonakuninkaan Simbaan, ja hänen kehityksensä on hyvin tahditettua ja realistista. Hiron kasvua ja anteeksiantoa symboloi lopullinen kliimaksi, jossa hän painuu portaalin läpi unenomaiseen "rinnakkaistodellisuuteen" pelastamaan Callagherin kuolleena pidetyn tyttären Abigailin.


Muutkin hahmot ovat todella sympaattisia, joskin Big Hero 6 kärsii vähän niin sanotusta "suuren henkilökaartin syndroomasta", eli sivuhahmot jäävät hieman latteiksi. Tämä on kuitenkin helpompi antaa anteeksi sen vuoksi, että hahmot ovat ylipäätään oikein samaistuttavia persoonallisuuksia. Itseäni nauratti erityisesti Wasabin pedanttius, josta löysin paljon itseänikin. Innokas fanipoika-Fred, etäisen cool Gogo ja pirteän tyttömäinen Honey ovatkin yksilöllisen taustan puutteesta huolimatta miellyttäviä. Hiron veli Tadashi jää - sattuneesta syystä - katsojalle etäiseksi, ja hän säilyy mielessä sydämellisenä (ja hyvännäköisenä) isovelihamona. Erityismaininnan saa Baymax-robotti, jonka altruistinen olemus selittyy sillä, että hän on kone, joka on alun perin suunniteltu hoitamaan muita. Baymaxin "fist bumpista" eli suomalaisittain luunyrkistä olin kuullut fiilistelyä etukäteen, ja voin kertoa että oli kyllä fiilistelyn arvoinen :D Baymaxin tarjoama lämminhenkinen huumori on kyllä kovasti mieleeni.

Disney käyttää upeasti hyödykseen CGI-animaation tarjoamia mahdollisuuksia: San Fransokion kaupunki on ihanan yksityiskohtainen ja esimerkikisi pienistä mikroboteista koostuvan massan liike on hienoa katsottavaa! CGI on tuonut mielestäni myös kiinnostavan, mutta joiltakin osin varmasti mielipiteitä jakavan elementin useisiin elokuviin: Frozenin ja Dreamworksin Näin koulutat lohikäärmeesi 2-elokuvan tavoin Big Hero 6:ssakin on luotu efekteillä intensiivistä ja surrealistista tunnelmaa henkivä kohtaus, joka nostattaa varmasti hienoisia kauhun tunteita katsojassa. Kohtaus, jossa Hiro poistaa Baymaxin hoitorobottiohjelman muuttaen tämän silmittömäksi tuhoamiskoneeksi, oli itselleni (herkkänä ihmisenä) voimakas, ja voi sitä olla myös lapsille. En itsessään pidä tätä huonona asiana, ja pelottavia kohtauksia on ollut animaatioelokuvissa läpi vuosikymmenien. Mutta CGI-tekniikan avulla pystytään luomaan kyllä erityisen vaikuttavaa tunnelmaa, jos minulta kysytään. (Tähän väliin voisin lisätä, että kun jotkut väittävät, että nykyajan lastenelokuvat ovat lepsuja entisiin nähden, niin en kyllä itse ymmärrä mistä tämä väite kumpuaa...)

Toinen vaikuttava kohtaus oli kliimaksikohtaan sijoittuva Abigail Callagherin pelastaminen. Unenomaisessa rinnakkaistodellisuudessa on mielettömän kaunista, ja se on varmasti tarjonnut muuten realistisuuteen pyrkivässä miljöössä vähän leikittelyn varaa suunnittelijoille ja animaattoreille!

Big Hero 6 oli siis monilta osin todella nautittava kokemus ja ehdottomasti hieno jatko Disneyn edellisinä vuosina valmistuneille elokuville. En yleensä kiinnitä huomiota elokuvien juoniaukkoihin, mutta tämän leffan kohdalla pari asiaa jäi kyllä vaivaamaan hämäryydellään. Esimerkiksi elokuvassa ei koskaan paljasteta, minkä vuoksi messuilla syntynyt räjähdys tapahtui. Hiro epäilee räjähdystä tahalliseksi, keinona mikrobottien varastamisen peittelyksi, mutta elokuvassa Callagherin lopullinen suunnitelma ei liity mikrobotteihin - lisäksi olisi epäloogista, että Callagher olisi Hiron botit messuilla nähtyään repäissyt räjähdyssuunnitelman hihastaan. Hirohan luovuttaa mikrobotit tälle vapaaehtoisesti, joten olisi järkeenkäypää, että räjähdys todella oli onnettomuus. Mutta elokuva ei koskaan suoraan kumoa tätä Hiron uskomusta, ja Callagherin maininta, jonka mukaan hän ei välitä Tadashin kohtalosta, antaa edelleen ymmärtää, että räjähdys olisi hänen aiheuttamansa. Sehän saisi Hiron uskomaan, että muut mikrobotit ovat tuhoutuneet, ja Callagher saisi puuhailla juoniaan rauhassa.

Ehkä enemmän häiritsevä yksityiskohta on kuitenkin se, että Hiro löytää tuhoutuneen Baymaxin nyrkistä tämän ohjelmistokortin, joka ei käy millään järkeen elokuvan juonen kannalta. Baymax menettää hoitoviettinsä, jos ohjelmisto poistetaan hänestä, joten kaiken järjen mukaan hän ei olisi voinut pelastaa Hiroa ilman ohjelmistoa. Tämä juoniaukko saatetaan kyllä selittää jossain Behind The Scenes-klipissä, mutta elokuvan jatkumossa siinä ei ole järkeä. Toki on hieno juttu, ettei Hiro menetä Baymaxia lopullisesti, mutta tuo epäloogisuus häiritsee!

Kaiken kaikkiaan Big Hero 6 oli mielestäni odotuksen arvoinen: hauska, koskettava ja tarinaltaan voimakas, niin kuin hyvän animaatioelokuvan kuuluukin. Se on mukavaa vaihtelua edellisiin elokuviin, ja osoitus siitä, että Disney on yhtiönä myös muuntautumiskykyinen. Toki useamman seikkailupainotteisen leffan jälkeen sitä alkaa toivomaan jotain vähän rauhallisempaakin...

9 kommenttia:

  1. Huiiiii! Menen katsomaan Big Hero 6:sta lauantaina, joten sitä ennen en voi lukea pohdintaasi. Innolla odotan jo elokuvaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vähän kateellinen, sillä Disney-uutuuden odottaminen on niin kutkuttavaa ja nyt sitä tunnetta joutuu odottelemaan vähintäänkin vuoden päivän ;) Tule ihmeessä kertomaan tunnelmiasi sitten!

      Poista
    2. Hihi, se on kyllä totta! Tosin itse odotan innolla myös kesällä ensi-iltaan tulevaa Pixarin Inside Out -elokuvaa, joka kuulostaa SUURELTA tapaukselta! :) Huomenna pääsen katsomaan Big Hero 6:sta, hihiii!!!! :)

      Poista
  2. Hiii! Kävin itsekin tänään katsomassa Big Hero 6:n, ja olihan se hyvä elokuva! Baymaxin toilailut saivat kyllä katsojan nauramaan useassakin vaiheessa kaikkine fist bumppeineen ja akun tyhjentymisineen. Animaatio oli loistavaa, mutta sivuhenkilöt jäivät tosiaan etäisiksi. Tadashin kuolema ei tosissaan saanut minussakaan aikaan sen suurempia liikutuksia - harmitti vaan, kun se ainoa hyvännäköinen tyyppi lähti pois. ;)

    Minuakin jäi ihan hirveästi ihmetyttämään nuo mainitsemasi juoniaukot! Varsinkin se, että miksi Baymax pelasti rinnakkaistodellisuudessa Hiron, vaikka hänen ohjelmistokorttinsa olikin poistettu! Ja juuri, kun hän oli aiheuttanut niin suurta järkytystä aiemmalla tuhovimmallaan! Ehkä hän ei näyttänyt aggressioita, kun häntä ei ollut käsketty tuhoamaan mitään...? Aiemmassa kohtauksessahan Hiro oli käskenyt Baymaxia tuhoamaan Callagherin... Minua jäi ihmetyttämään myös se, että miksi kukaan ei kyseenalaistanut Hiroa, vaikka Callagher käytti juuri hänen keksintöään ilkeiden suunnitelmiensa toteuttamiseen. Minä ainakin olisin saattanut kuvitella, että Hiro on antanut Callagherille luvan käyttää keksintöään pahisteluun, tai että he tekisivät muutenkin yhteistyötä. Ei edes poliisit lähteneet Hiron perään nähtyään pahistelua käytännössä...

    No joo. Big Hero 6 oli katsomisen arvoinen elokuva, mutta ei se silti nouse lemppari-Disney-klassikokseni. Itse asiassa "the tapauksena" mieleeni jäi elokuvan alussa näytetty lyhäri "Feast" Winston-koirasta, joka liikutti minut kyyneliin asti. Siinä sitten minulla menikin varsinaisen elokuvan alkuminuutit vielä Winstonin aiheuttamassa tunnemyrskyssä kamppailemisessa... Mutta oli kyllä katsomisen arvoinen elokuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että tulit kertomaan ajatuksiasi ^^ Hahaa, silmänruuan määrä väheni kyllä jonkin verran Tadashin siirryttyä ajasta ikuisuuteen, onneksi häntä saatiin katsoa sitten vielä Baymaxin videolta.

      Tuo muuteen voi käydä järkeen, että Baymaxin "tuhoamismoodi" aktivoituu vain, jos häntä käsketään tuhoamaan. Mutta siltikin on aika omituista että hän pystyi nyhtämään kortin itsestään irti. Mitä tuohon mikrobottiongelmaan viittasit, niin itse veikkaisin ettei mikrobotteja osattu yhdistää Hiroon, koska nehän esiteltiin ensimmäistä kertaa vasta messuilla.

      "Feast" sai kyllä minussakin aikaan feelssejä, jotenkin todella hellyyttävästi kerrottu tarina! Jotkut kukkahattutädit ovat jo ehtineet paheksua kuinka se opettaa vääränlaista ruokkimista koiralle. Ehkä kuitenkin vastuulliset aikuiset ymmärtävät, että kyse ei ole koiranhoitovideosta... ;)

      Poista
    2. Voi hyvänen aika! Kaikesta ne kukkahattutädit vetävätkin herneen nenään! Minussa on kyllä ehkä Winstonin vikaa, kun minäkin tykkään herkutella roskaruoalla, vaikka tiedän sen olevan pahasta... Ja minusta on tässä parin vuoden aikana tullut niin koiraihminen vanhempieni koirahankinnan myötä, niin ehkä Winston sulatti juuri tämän takia sydämeni. :) Mutta en kyllä usko, että kukaan ottaisi kyseisestä videosta mallia koiranhoitoon! Kuten itsekin sanoit, niin pidetään viihde viihteenä, opetusvideot ovat erikseen!

      Poista
    3. Niinpä. Sinänsä kyllä ymmärrän että jollekulle eläinrakkaalle pelkkä ajatuskin koiran huonosta ruokavaliosta voi olla vastenmielinen (koska jotkut ihmiset oikeasti hoitavat eläimiään väärin tai välinpitämättömästi) mutta minusta "nyt lapset luulevat että koiralle saa syöttää roskaruokaa!!1" vaahtoaminen on vähän ylireagointia. Kaiken lisäksi epäterveellinen ruokahan kuvattiin elokuvassa "huonona" asiana siinä mielessä, että se liittyi isännän epäsuotuisaan poikamieselämään.

      Poista
  3. Viimein uskalsin lukea arviosi, kun elokuva on nähty ja oma arvostelu kirjoitettu. Harmittaa semisti, etten itse päässyt katsomaan elokuvaa jo ennakkoon, mutta onneksi pitkä odotus on nyt ohi.

    Tosi mielenkiintoista kuulla noista kulttuuriyksityiskohdista, joita elokuvaan on otettu mukaan. Muistaakseni Episodi-lehden artikkelissakin mainittiin, että japanilaiset olivat kiitelleet juuri elokuvan yksityiskohtien tarkkuutta. Minulle aasialaiset kulttuurit eivät ole ollenkaan tuttuja, joten itse en osannut kiinnittää niihin huomiota, mutta vastaavien pikku juttujen bongaaminen elokuvista on ihan parasta! Baymaxin fist bumpia piti tietysti testata itse käytännössä ja se oli kyllä hauska! Bah-a-la-la-la! :D

    Muutenkin tosi hyvin kirjoitettu arvostelu, hyvää työtä! :) En olisi itse huomannutaan noita juoniaukkoja tai ajatellut sen tarkemmin tuota kostoteemaa. Jännää kyllä kuinka ihmiset kiinnittävät elokuvissa huomiota ihan eri asioihin. Tämmöiset arvostelut tarjoavatkin sitten jälkikäteen mukavia ahaa-elämyksiä.

    Haha, minussa taitaa (ikävä kyllä) olla vähän hiukan kukkahattutädin vikaa, kun Feastista jäi päällimmäisenä mieleen Winstonin (sekä hänen isäntänsä) vääränlainen ruokavalio. :D

    VastaaPoista
  4. Kiitokset kehuista ^^ Todellakin, on hauskaa lukea elokuvapostauksia ja siitä, miten eri asioihin itse kukin kiinnittää huomiota! Kuten blogissasi kommentoin, itseltäni menivät kaikki supersankari- ja Marvel-viittaukset ohi, koko Stan Lee -juttukin olisi mennyt ihan yli hilseen ellen olisi saanut vihiä asiasta etukäteen.

    No, rehellisesti sanottuna itsessänikin on sellaista kukkahattutädin vikaa että sinänsä ymmärrän kyllä koiraihmisten huolen :D Harmittaa vaan kun joskus animaatioelokuvia kohdellaan lähes enemmänkin opetusvideoina lapsille kuin viihteenä.

    VastaaPoista