lauantai 14. maaliskuuta 2015

Kissa pöydälle: Frozen 2

No johan on. Nykyään on harvinaista, että Disney ilmoittaa julkaisevansa jatko-osan klassikkolistaan kuuluvalle elokuvalle. Disney taisi päättää jo viime vuosikymmenen puolella, ettei se enää tuota ns. "halpisjatkiksia", eli niitä jotka animoidaan Disneyn sivustudioilla (Disneytoon). Nykyään Disneytoon keskittyy pääasiassa omiin spin-off -tuotteisiinsa, kuten Helinä-keiju ja Lentsikat -elokuviin. Frozen kakkosen tulo ei näytä olevan edellä mainitun päätöksen pyörtämistä: oman kuulemani mukaan kyseessä on päästudion (Walt Disney Animation Studios) tekemä elokuva, joka tarkoittanee sitä, että elokuva tulee pääsemään teatterilevitykseen ja myös Disneyn klassikkolistalle. Toisaalta tämä meinaa myös sitä, että elokuva tullaan näkemään aikaisintaan parin vuoden päästä.

Frozen on tällä hetkellä kaikkien aikojen suosituin animaatioelokuva, ja suosio on tuonut mukanaan myös runsaasti keskustelua. Siinä missä elokuva herätti ilmestyessään paljon ihastusta, ovat elokuvan supersuosion myötä monet äänet muuttuneet myös kriittisemmäksi. Keskustelu on omasta mielestäni lipsunut välillä lapselliseksi loanheitoksi: arvostelijat nostavat jalustalle lähes minkä tahansa animaatioelokuvan ja selittävät kuinka se on niin paljon parempi kuin Frozen. Vaikka elokuvasta ei kenenkään tarvitse pitää ja siinä on paljon kritisoitavaakin (missä asiassa ei olisi?) niin Frozenin kohdalla keskustelu on helposti edennyt järkevästä, rakentavasta mielipiteenvaihdosta puhtaaseen dissaamiseen. Toisaalta sehän on aina suosion hinta: kun jokin asia on suosittu, joku sitä mieltä että kyseinen asia on "yliarvostettu" (kuinka vihaankaan tuota sanaa!) ja sitten vaahdotaan kuinka jokin hänen pitämänsä asia ansaitsisi kaiken sen huomion.

Itsessään Disney-fanien pettymys on ymmärrettävää. Jos Frozen 2 tehdään "klassikkobudjetilla", se vie paikan joltain toiselta elokuvalta. Jatko-osan odottaminen on tietyllä tavalla paljon vähemmän hohdokasta kuin aivan uuden leffan vartominen. Pääasiallisesti itse pidän kuitenkin hyvänä asiana, että jos jatko-osa kerran tehdään, niin se tehdään kunnolla. Näin elokuvalta voidaan odottaa tasaista Disney-laatua animaatiota ja musiikkia myöten.

Itse en ole oikein sitä tyyppiä, joka innostuisi jatko-osista. Disneyn tarinankerronta on niin eheää, etteivät elokuvat jätä sellaista fiilistä, että tätä tarvittaisiin lisää. Toisaalta animaatioteollisuus on monta kertaa todistanut, että hyvin tehty jatko-osa voi parhaimmillaan tuoda loistavaa syvennystä tuttuihin hahmoihin ja maailmaan, ja saada katsojan rakastumaan elokuvasarjaan yhä syvemmin. Minulla on vakaa luotto siihen, että Disney voi keksiä jotain aivan mahtavaa Annan, Elsan ja muiden varalle. Miksi siis synkistellä, kun voi avoimin mielin katsoa, mitä tuleman pitää? Ehkä trailerin ilmestyttyä voi heittää pyyhkeen kehään jos siltä tuntuu.

Lisäksi monet Disney-fanit (minä itse ehdottomasti mukaan lukien) unohtavat yhden olennaisen seikan koko yhtiöstä: Disneyn pääasiallinen yleisö eivät ole ryppyotsaiset, teini-iän ohittaneet katsojat, vaan lapset. Näin Tumblrissa postauksen, joka muistutti asiasta, joka itseltänikin pääsee unohtumaan: muistatko, miltä tuntui lapsena rakastaa jotakin elokuvaa ja kuulla että siihen on tulossa jatkoa? Lapsifanit eivät kitise, koska Frozen on "yliarvostettu". Lapsifanit eivät valita siitä, kuinka Disney tulee varmasti pilaamaan koko jutun. Ja vaikka sitä ei aina tällainen wanhus haluakaan itselleen myöntää, niin lapsiyleisölle näitä elokuvia pääasiassa tehdään ja HE ovat ansainneet jatko-osansa.

11 kommenttia:

 1. Hyvin kirjoitettu juttu, kiva kun nostit kissan pöydälle!!
  Olen kanssasi samaa mieltä; jos tämä on lapsille iso juttu, niin on se silloin myös Disneylle iso juttu ja silleenhän sen kuuluukin mennä.
  Kävin katsomassa Frozenin leffateatterissa ja itse en sille lämmennyt vaikka siitä "yliarvostetusta" hittibiisistä kovin tykkäsinkin. Voi olla, että en erityisesti pitänyt siitä elokuvasta sen takia, että sen tuloa hypetettiin vähän liikaa... Mainoksia tuli joka tuutista ja kaikki olivat niin intopinkeenä siitä, että tein virheen ja astelin teatteriin todella suurin odotuksin. Sellaisestahan nyt pettyy väkisinkin!

  Eilen kävin katsomassa Cinderellan. Ennen elokuvaa näytettiin lyhytelokuva "Frozen Fever" ja sillekkään en löytänyt paikkaa sydämestäni. Joten jos jatko-osa ottaa samanlaista suuntaa kun mitä lyhytleffassa oli nähtävissä, niin en tule pitämään siitäkään :/

  Noh, onneksi on Big Hero 6, kestän sen varjolla vielä pitkän aikaa ennen kuin alan kaivata Disneyltä jotakin uuttaa ja jännittävää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! ^^ Olet kyllä oikeassa, että hypetys ja suuret odotukset jättävät helposti pahan maun leffakokemuksesta, joka ei täyttänyt sitten niitä odotuksia. Me suomalaiset olemme siitä kurjassa asemassa, että saamme Disney-leffat aina vähän myöhässä, joten hypetys ehtii iskoistua mieleen ennen kuin pääsee leffateatteriin.

   Se on kieltämättä harmi juttu, että jos edeltävät tuotokset eivät ole mieleen, niin sitten jatko-osakin on käytännössä yhtä tyhjän kanssa. Sen takia ymmärrän, että osa faneista on pettyneitä. Onneksi parin seuraavan vuoden elokuvat ovat jo lukossa, joten toivottavasti niistä löytyy uusia suosikkeja! :) Uskoisin että Frozen 2 tulee aikaisintaan 2017.

   Poista
 2. Minua on syvästi inhottanut tuo "yliarvostetuksi" elokuvaksi sanominen ja kamala vihavyöry mitä Frozen on saanut. Ihan kuin Frozen olisi maailman suurin synti ja virhe mitä ihmiset ovat maailmassa tehneet. :P

  Tosiaan jatko-osasta en osaa sanoa mielipidettä suuntaan tai toiseen. Elokuva olisi pärjännyt minunkin mielestäni hyvin ilman jatko-osaa :D

  Hyvä toteamus loppuun oli tuo, että keille Disney pääasiasiassa elokuviaan tekee. Siksi en etenkään Disney elokuvien kohdalla lue mitään aikuisten elokuvakriitikoiden arvioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän samat fiilikset on ollut tuosta Frozenin saamasta arvostelusta. Yliarvostettu -sana on mielestäni niin älytön, koska se antaa kuvan että asian esittäjä tietää muita paremmin mikä on "hyvää" ja mikä ei... Ja mikä tahansa elokuva saadaan vaikuttamaan kurjalta jos sen huonoja puolia lähdetään kunnolla revittelemään.

   Niinpä, me vanhemmat katsojat lähdemme helposti arvioimaan elokuvia omasta näkökulmastamme, ja unohdamme että lapset näkevät asiat niin eri tavalla...!

   Poista
 3. Halpisjatko-osista luopuminen oli kyllä hyvä päätös, sen takana oli ymmärtääkseni John Lasseter. Lasseter on saanut Disneyllä aikaan paljon hyviä muutoksia ja uskon, ettei mikä tahansa idea jatko-osaksi saa häneltä vihreää valoa. Disneyllä tiedetään varmasti, että yleisöllä on kovat odotukset Frozenin jatko-osaa kohtaan ja niihin odotuksiin halutaan vastata. Minusta Frozen fever oli veikeä lyhäri ja se sai kaipaamaan vielä lisää. Toki on vähän tylsää, jos jatko-osan tekeminen vie resursseja jonkin aivan uuden elokuvan tekemiseltä ja olisi kivaa, jos muutkin Disney-animatiot saisivat huomiota.

  En ole enää pitkään aikaan jaksanut seurata Frozen-keskustelua Tumblrissa tai muualla somessa, se kun tuntuu olevan välillä niin mutu-tuntumalla kirjoitettua mesoamista ja/tai epätarkalla tiedolla kuorrutettua haukkumista. Tällaiseen asialliseen keskusteluun on paljon mukavampi osallistua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainioita pointteja! Itselläni on hävettävän surkea tietämys sen suhteen, kuka siellä Disneyn studiolla on ollut puikoissa milloinkin sitten Waltin kuoleman jälkeen. Edelleen yksi syy tarttua niihin Disney-aiheisiin tutkimuksiin ja tietokirjoihin... Olen kanssasi samaa mieltä tuosta, että fanien ei mielestäni tarvitse pelätä, että Frozen-jatkis paljastuisi joksikin sekundaksi. Mukava kuulla että Frozen Fever miellytti, itse menen katsastamaan Cinderellan huomenna :)

   Nuo ovat hyvin kuvaavia ilmaisuja niistä mielipiteistä, joihin itsekin olen pohjoisamerikkalaisessa mediassa törmännyt. Yksi tavoite blogillani onkin keskustella animaatiomaailman ilmiöistä kypsästi ja erilaiset näkökulmat huomioon ottaen. Hyvä että tavoite tuntuu jossain määrin toteutuvan :)

   Poista
 4. On tosiaan aika selkeää, että tästä jatko-osasta on tulossa Pixar-jatkisten tyyliin ihan oikea leffa, eikä vanhojen vasemmalla kädellä väännettyjen halpisjatko-osien kaltainen kyhäelmä. Jos siis Frozen 2 ei lopulta ole hyvä leffa, ongelma on varmasti jossain ihan muualla kuin yrityksen puutteessa.

  Itse olen vähän kahden vaiheilla siitä, millä fiiliksillä jatkoa pitäisi odottaa. Tykkäsin ensimmäisestä leffasta sitä katsellessa, mutta mitä enemmän olen ajatellut sitä jälkeenpäin, sitä enemmän ongelmia löydän siitä. Olisikin kiva, jos jatko-osa lähtisi korjaamaan ensimmäisen leffan hahmo- ja hahmofokusongelmia. Häiritsemään jäi esimerkiksi se, että Elsan aluksi hyvin pohjustettu hahmonkehitys loppuun kuin seinään Let It Go:n jälkeen, ja loppuleffan hän vain ahdistuilee ihan samalla tavalla kuin alkuleffankin.

  Toisaalta Frozen ompelee kaikki juoni- ja hahmolankansa kiinni lopussa aika tehokkaasti, joten ensimmäisen leffan konflikteista ei oikein jäänyt mitään jatkettavaa. Siksi vanhojen hahmokaarien jatkaminen saattaa olla haastavaa, ja on ehkä todennäköisempää, että jatko-osaan kehitetään ihan uusia konflikteja.

  Mutta katsotaan, millainen tapaus Frozen 2:sta tulee. Olen samoilla linjoilla kanssasi siitä, että on parempi odottaa positiivisin mielin, eikä lytätä hommaa ennenaikaisesti. Itsekin sinänsä näkisin mieluummin jotain uutta, mutta jos tekijät ovat sitä mieltä, että Frozenin maailmalla ja hahmoilla on vielä tarinoita kerrottavanaan, niin olen täysin valmis kuuntelemaan. Ja kunhan pääsen näkemään Frozen Feverin, saatan vaikka innostua jatko-osan mahdollisuuksista enemmänkin.

  Löysin muuten blogisi alkuvuodesta, ja fiksuja juttujasi on ollut tosi mukava lukea. Olisi tosin kiva, jos kommentointi olisi mahdollista simppelillä nimi/URL-vaihtoehdolla, joka pitäisi vissiin Blogspotin blogeissa sallia erikseen hyväksytyksi kommentointitavaksi. Se olisi nimittäin kivoin tapa kommentoida tällaiselle Blogspottia käyttämättömälle seuraajalle.

  -Arana

  VastaaPoista
 5. Hei Arana ja kiitos kehuista ja mahtavasta kommentista! Olen kanssasi samaa mieltä, ideaalissa tilanteessa jatko-osa pystyisi juuri paikkaamaan sitä, mikä alkuperäisessä jäi puolitiehen. Elsan hahmokehityksessö on Frozenissa toivomisen varaa, ja olisi mukavaa jos jatko-osa pureutuisi juuri hänen hahmoonsa. Elsan hahmon peruskonflikti eli hänen jäävoimiensa aiheuttama häpeän/ulkopuolisuuden tunne ratkeaa ainakin näennäisesti ykkösosassa, mutta kieltämättä tätä olisi voinu käsitellä enemmänkin. Toisaalta jos jäävoimiin palattaisiin, siitä tulisi helposti ensimmäisen elokuvan toistoa. Saa nähdä mitä Disneyllä keksivät, mutta pysykäämme luottavaisina :)

  Voin häpeillen myöntää, että olen koko blogin olemassaolon ajan kuvitellut, että käyttäjätilittömien kommentoiti on bloggerissa default-asetuksena. En tietenkään ole koskaan älynnyt tarkastaa asiaa... Mutta huomautuksesi myötä kävin kytkemässä nimimerkillä/anonyymillä kommentoinnin mahdolliseksi. Kaikkea sitä oppii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, nyt onnistuu helpommin, kiitos! Sama ongelma on tosiaan tullut vastaan aikaisemminkin Blogspotin blogeissa, kun tietenkin käyttäjät olettavat, että tuommoinen kommentointimahdollisuus kuuluisi oletusasetuksiin.

   Tuo on aina herkkä tasapaino, kun mietitään, miten paljon jatko-osassa pitäisi jatkaa ja toistaa alkuperäisen tuotoksen teemoja ja hahmokaaria ja miten paljon pitäisi keksiä uutta. Pelkkä ensimmäisen leffan toistaminen tuottaa tylsän leffan, mutta toisaalta mitä järkeä tehdä jatko-osaa, jos kaikki on ihan uutta? Mutta olen ainakin aika varma, ettei mitään ihan susihuonoa pätkää ole tulossa.

   Poista
 6. On Disneyltä hyviäkin jatko-osia tullut kuten Aladdinin jatko-osat. Ovat eheää jatkoa pääelokuvalle. :)
  Notre Damen kellonsoittaja kaks taas oli itselle pettymys. Piirrosjälki oli jotenkin huonoa. Itse pääelokuvasta tykkään kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhtautuminen Disneyn jatko-osiin kieltämättä vaihtelee fanien keskuudessa, mukava kuulla että Aladdinin jatko-osat ovat olleet mieleesi :) Joihinkin jatko-osiin Disney on pistänyt mielestäni yritystä ihan mukavasti, itselleni tulee mieleen ainakin Bambi 2 ja Tuhkimo 3.

   Tuo piirrosjäljen ero alkuperäisiin klassikoihin lieneekin yksi seikka, mikä Disneytoonin tekemissä jatko-osissa rassaa. Itse olen nähnyt NDK:n jatko-osan joskus lapsena, jotenkin sellainen muistikuva että siinä pyrittiin hirveästi paikkailemaan ykkösleffan katkeransuloista loppua. Alkuperäinen NDK on mahtava! :D

   Poista