sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Ulos kaapista?

Olen seurannut Tumblrissa keskustelua amerikkalaisen valtavirta-animaation ja seksuaalivähemmistöjen suhteesta. Tämä keskustelu on mielestäni toki aiheellista ja tärkeää, mutta samalla mielestäni vähän yksisilmäistä ja idealistista. Ikään kuin puheenvuorona aiheeseen törmäsin The Atlantic-lehden sivuilla julkaistuun artikkeliin, jossa puhutaan Disneyn suhteesta seksuaalivähemmistöihin. Muutenkin keskustelu on pääasiallisesti keskittynyt Disneyhyn, joka on selvästi "perinteisin" suurista animaatioyhtiöistä, mutta ajatustapojen murros koskee tietysti muitakin alan pamppuja.

Artikkeli viittaa ohimennen keskusteluun siitä, onko Elsan rooli elokuvassa tarkoitettu vertauskuvaksi homoseksuaalisuudelle vai ei. Omasta mielestäni tästä kyseisestä asiasta nahistelu on turhaa, sillä Elsasta voitaisiin tehdä ihan millaisia tulkintoja tahansa, eikä yksi ole sen "oikeampi" kuin toinenkaan. Tämä ei kuitenkaan ole olennaista. Artikkeli nostaa esille mielestäni ihan kiinnostavia tapoja, millä tavoin Disneyn elokuvat kuvaavat hahmoja, jotka ovat ikään kuin irrallisia ympäröivästä yhteiskunnasta. Esimerkit ovat ihan oivaltavia, mutta kuitenkin artikkelin kirjoittajilta näkyy vähän unohtuvan, että ulkopuolisuutta kokevat muutkin kuin seksuaalivähemmistöön kuuluvat. Lisäksi harmittaa, ettei esimerkkeihin nostettu ollenkaan Lilo & Stitch -elokuvan Pleakleytä: kyseessä on hahmo joka pukeutuu sekä naisten että miesten vaatteisiin, eikä kukaan näytä siitä elokuvassa pahastuvan.

Jos Pleakley ei ole vähän queer niin en tiedä kuka sitten on
Miksi isot animaatioyhtiöt arastelevat seksuaalivähemmistöjen esittelyä elokuvissaan? Monet kiihkoilijat viskaavat mielellään "Yhtiö x vihaa homoja"-kortin pöytään, mutta vakavasti puhuen asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Arvostelijat tuntuvat unohtavan kaksi aika karua tosiasiaa: a) animaatioiden tekeminen on bisnestä ja b) animaatioelokuvien kohderyhmään eivät kuulu ainoastaan liberaalit, keskiluokkaiset länsimaalaiset. Moni pohjoisamerikkalainen tai länsieurooppalainen tuskin kokisi ongelmalliseksi elokuvaa, jossa on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia hahmoja. Mutta animaatiobisneksen uudet tuulet eivät tule enää lännestä, vaan suunta on sinne minne muidenkin suuryritysten: itään. Erityisesti Dreamworksille jo nyt yksi tärkeimmistä markkina-alueista on Kiina, ja tästä on esimerkiksi yhtenä osoituksena yhtiö Oriental Dreamworks.

Markkinat määräävät bisneksen suuntaa, ja näin on myös animaation laita. Länsimaiset kuluttajat alkavat olla hiljalleen yhä avoimempia seksuaalivähemmistöille, mutta entäs sitten muu maailma? Asuessani Etelä-Koreassa huomasin kyllä, etteivät seksuaalivähemmistöjen oikeudet olleet siellä varsinaisesti kuuminta huutoa, ja olettaisin tämän olevan tilanne myös monessa muussa maassa. Länsimaiset liberaalit voivat kyllä ladella vaatimuksiaan animaatioyhtiöille, mutta itse elokuvien tekijät joutuvat esittämään kysymyksen myös ei-länsimaisille markkonoille: mitä he haluavat nähdä?

Aika ei anna armoa, ja seksuaalivähemmistöt tulevat ajankohtaiseksi jossain vaiheessa animaatiobisneksessäkin. Muutos näkyy jo: esimerkiksi uudehkon Laika-studion ParaNorman-elokuvassa oli jo homohahmo, ja myös lafkan uuden Boxtrolls-elokuvan trailerissa otetaan kantaa sukupuolivähemmistöihin. Parempi näin, sillä seksuaalivähemmistöissä ei tietenkään ole mitään pelättävää. Länsimaistenkin kuluttajien on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että maailma sen oman liberaalin kuplan ulkopuolella saattaa olla aika erilainen, ja myös siinä maailmassa katsotaan animaatioelokuvia.

8 kommenttia:

  1. Ajankohtainen ja hyvä postaus. Oletko kenties lukenut "A Well-Behaved Mormon Woman" -blogin pitäjän postauksen tuosta Elsan roolista homoseksuaalisuusviitteenä? Todella räikeä teksti, joka on nimenomaan rivien välistä luettuna niin selvää homovastaisuutta kuin olla voi. Tässä huomaa taas suomalaisten (okei, vähän räikeästi yleistettynä) viisauden amerikkalaisiin verrattuna, sillä sinä ymmärrät tämän:
    " Omasta mielestäni tästä kyseisestä asiasta nahistelu on turhaa, sillä Elsasta voitaisiin tehdä ihan millaisia tulkintoja tahansa, eikä yksi ole sen "oikeampi" kuin toinenkaan."
    Kyseisen naisen mielestä hänen kantansa on nimenomaan se ainoa oikea, eikä hän tunnu ymmärtävän että se on vain yksi tulkinta eikä mikään yksioikoinen asia. Hän esitti asian vain yhdestä kapeasta näkökulmasta eikä antanut mitään mahdollisuutta toisinajattelulle. Että tämmöistä.
    Toistan itseäni, mutta oli muuten erittäin hyvä postaus sinulta, tämmöisiä lisää, miksi nämä nyt ikinä luokittelisikaan :) En ollutkaan tiennyt sitä, että ParaNorman-elokuvassa esitellään homohahmo! Pitääpä nähdä se ihan omin silmin, hyvin kiinnostava tieto:)
    Btw, hyvä jutunaihe olisi myös suurten animaatiostudioiden yhä lisääntynyt "perhekeskeisyys", jossa perhesiteet ovat yhä useammin pääosassa. Esimerkkinä Urhea, Frozen, epic, Näin Koulutat Lohikäärmeesi 2, Big Hero 6 ym.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sara ja kiitos hyvästä kommentista! :) En oikeastaan ole tutustunut kuin hyvin pintapuolisesti tähän Elsa ja homoseksuaalisuus -keskusteluun, ja tuo mainitsemasi blogipostaus ei ole tullut vastaan (ehkä ihan hyvä vain, ei kuvaamasi perusteella vaikuta sellaiselta, minkä lukemisesta erityisesti nauttisin... Saatan silti käydä kurkkimassa, tuossa linkkaamassani artikkelissa oli myös viitattu joihinkin samantyyppisiin juttuihin) Tämä on aihe joka nostattaa joissakin ihmisissä aika voimakkaita reaktioita, oli kyse sitte seksuaalivähemmistöjen oikeuksien vastustajista tai puolustajista.

      Tärkeintä on mielestäni avoin keskustelu, ja siksi haluankin blogissani usein muistuttaa, että mielipiteet ja tulkinnat ovat aina yksilökeskeisiä :)

      Tällaisia kommentoivia/kantaaottavia postauksia teen kyllä mielelläni aina välllä, minun pitäisi vaan keksiä niille jokin hyvä tagi tänne myös. Kiitos hyvästä ehdotuksestasi, olenkin työstämässä tekstejä useammasta perhekeskeisestä elokuvasta ja ehdottamasi aihe sopii paremmin kuin hyvin niiden sekaan!

      ParaNorman on kyllä todella kiinnostava pelinavaus Laikalta ja itsekin aion sen katsoa jahka tilaisuuden saan! Kyseisen studion päähänpistoja tulee kyllä seurattua tulevaisuudessakin.

      Poista
  2. Heips! Hyvä ja ajatuksia aiheuttava teksti sinulla. Ei muuta lisättävää, kuin että laitan tähän linkin kirjoitukseen, jossa puhutaan siitä, kuinka monet aiemmatkin Disneyn elokuvat kuin vain Frozen ovat homomyönteisiä - tai ainakin erilaisuutta kannattavia.

    http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2014/04/its-not-just-frozen-disney-has-always-been-subtly-pro-gay/361060/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, kiitos linkistä Anna, mutta tuo olikin juuri se artikkeli jonka pohjalta kirjoitin blogitekstin ;) Todella mielenkiintoinen juttu The Atlanticilta kyllä!

      Poista
  3. AH! Vitsi luen minäkin tosi tarkkaavaisuudella nämä tekstit... Anteeksi! :)

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Hyvä teksti. Paljon olen pohdiskellut itse samoja asioita viimaaikoina varsinkin kun #GiveElsaAGirlfriend Hashtag on ollut pinnalla. Monesti varsinkin liberaaleilta länsimaalaisilta tuntuu puuttuvan se ymmärrys, miten suurta bisnestä animaatioden teko on ja varsinainen kohderyhmä eli lapset. Myös kanava-omistajien ja studioiden riveissä istuu paljon konservatiivista porukkaa joiden sana painaa. Olen varma, että länsimäisessa animaatioissa tullaan näkemään vielä paljon lgbt hahmoja tulevaisuudessa. Täytyy, kuitenkin pitää mielessä, että jenkkiläänkin tuli vasta viimevuonna sukupuolineutraali-avioliittolaki käytäntöön ja Suomeenkin virallisesti keväällä 2017. Animaatiostudiot seuraavat perässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri. Tuosta hastagista olikin paljon keskustelua, itse luin jutun myöskin hesarista. Hyvä että ihmiset tuovat mielipiteensä esiin somessa, mutta eipä kampanjalla tulevan elokuvan kannalta varmaankaan ole suurta painoarvoa, juurikin mainitsemistasi syistä. Animaatiostudiot seuraavat perässä ja Disney luultavasti ihan hännillä.

      Poista