perjantai 23. toukokuuta 2014

Ensisilmäyksellä: Croodit (2013)

Olen varmaan ennenkin todennut tämän, mutta toteanpa uudestaan: Dreamworks on amerikkalaisen animaatiobisneksen yllättäjä. Yhtiö pääsi "isojen poikien" (siis Disneyn ja Pixarin) joukkoon Shrek-komediallaan, ja onnistui samalla tuomaan animaatiossa muotiin popkulttuuriviittaukset, parodian ja huumoriin pohjaavan tarinankerronnan. Muihin studioihin verrattuna lafkan tuotantovauhti on ihan älytön: kolme valkokangaselokuvaa vuodessa on paljon verrattuna siihen, että muut studiot julkaisevat korkeintaan yhden. Dreamworks on sittemmin tullut tunnetuksi myös erikoisista parivaljakoistaan (esimerkiksi aasit ja lohikäärmeet sekä ihmiset ja mehiläiset), mustahkosta huumoristaan ja tehokkaasta tuotteistamisesta.

Kun aloin katsomaan Croodeja, minulla oli hyvin hatara mielikuva siitä, mitä olisi luvassa. Elokuvassa on päähenkilöinä kokonainen luolaihmisten perhe, jotka kotiluolansa tuhouduttua joutuvat etsimään itselleen uuden kotipaikan. Päähenkilöiksi nousevat perheen esikoistyttö Eep ja johtaja-isä Ugi sekä uudenaikaisempaa ihmistä edustava nuorukainen Kundi. Dreamworksille ehkä vähän poikkeuksellisesti tarinan draamaa rakennetaan hitaasti ja hahmoja esitellän hyvän aikaa ennen kuin juoni potkaistaan kunnolla käyntiin.

Ensimmäisenä Croodeissa huomion vetää erityislaatuinen miljöö, joka on saanut inspiraationsa esihistorialliselta ajalta mutta johon on myös yhdistelty värikkäitä fantasiaelementtejä. Elokuvassa nähdäänkin hienoja, vaihtelevia maisemia. Muutenkin Dreamworks toki osaa animaation taidon, vaikkei Croodien visuaalinen anti ehkä olekaan yhtä upeaa kuin edeltäjän Viiden Legendan animaatio. Vaikka elokuva on tehty näytettäväksi myös 3D-animaationa, mielestäni elokuvassa ei ole liikaa käytetty nimenomaan 3D-tekniikkaa hyödyntäviä kohtauksia. 2D:nä katsottuna tällaiset kohdat voivat helposti olla hieman ärsyttäviäkin.




Elokuvan ytimessä on hyvin tyypillinen arvoristiriita ja kuvaus isän ja tyttären suhteesta: tytär on paljon avarakatseisempi kuin konservatiivinen isänsä ja haluaisi muuttaa elämäntyyliään. Isä taas on huolissaan omasta asemastaan ja siitä, ettei hänellä ole enää merkitystä jälkikasvulleen. Jenkkianimaation sisältä samantyyppistä isän ja tyttären kuvausta löytyy pääasiassa Disneyn Pienestä Merenneidosta, mutta Croodeissa myös muun perheen vahva läsnäolo tekee jännitteestä erityisen värikkään ja nautinnollisen. Lisäksi elokuvan juonenkäänteet eivät missään vaiheessa irtaannu tästä keskeisestä konfliktista.

Croodit tuntuukin olevan varsin "psykologinen" elokuva, sitä edeltäneen Viiden Legendan hengessä. Toki kaikkien tuntemaa "Dreamworks-kohellusta" on myös luvassa, mutta mielestäni se on Croodeissa pysynyt aika lailla hyvän maun rajoissa. Juoni onkin Croodeissa varsin yksinkertainen road trip-henkinen paketti, oikeastaan elokuva koostuu pääasiassa Croodien perheen ja Kundin haahuilusta ympäriinsä uutta kotia etsien. Eikä tämä haittaa yhteen: hahmojen kokema kehitys ja ristiriidat heidän välisissä suhteissaan ovat paljon tärkeämmässä osassa.

Ydinperhe ei ole ainakaan ennen ollut mikään tavallinen kokoonpano animaatioissa: menee hetken aikaa että pystyy nimeämään hahmoja joilla edes on kummatkin vanhemmat mukana elokuvassa. Croodien ohella Pixarin Ihmeperhe on ollut selvästi kokonaiseen perheeseen keskittyvä elokuva, ja myös Ice Age 4 ja tuoreessa Rio 2 -elokuvassa seikkailee isossa osassa ydinperhe. Perheet ovat kyllä selvästi nousussa animaatioissa ja itse ainakin olen tyytyväinen tähän muutokseen, sillä perheeseen liittyvät teemat ovat varmasti lähellä sydäntä monille eri-ikäisille animaation katsojille.

Tiivistäen, Croodit-elokuva oli itselleni oikein positiivinen yllätys! Mukana on Dreamworksille tyypillistä mustaan vivahtavaa huumoria (kuten se, että perheen isä jatkuvasti toivoo anoppinsa kuolemaa) ja hahmoista on onnistuttu tekemään oikein kivoja ja persoonallissia. Toki fokuksen ollessa perheen isässä ja tyttäressä eivät muut hahmot oikein pääse valokeilaan ja jäävätkin vähän latteiksi, mutta tätäkin yhtiö on luvannut paikata elokuvan jatko-osassa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti