tiistai 29. huhtikuuta 2014

Ensisilmäyksellä: Lego elokuva (2014)

Ison luokan animaatioelokuvaksi Lego elokuvalla (virallinen kirjoitusasu on oikeasti tuo) on todella vahva pohja leluteollisuudessa, sillä varmasti moni muukin itseni lisäksi on leikkinyt näillä maanmainioilla pikkupalikoilla lapsena. Korostunut kaupallisuus riittää varmaan itsessään ärsyttämään monia, mutta Lego elokuvassa legot eivät ole vain kuorrutusta, vaan elokuvan tietokoneanimaatio imitoi stop-motion -animaatiota, joka antaa elokuvan visuaaliselle ilmeelle todella omaperäisen lookin. Muutenkin elokuvan legot liikkuvat maailmassa, joka todella toimii kuin palikoista rakennettu kokonaisuus.

Toinen, missä Lego-yhtiön vaikutus näkyy jo kauas, on se tosiasia, että elokuva on käytännössä yksi pitkä popkulttuuriviittaus: Lego-hahmoissa vilahtelee ninjakilpikonnia, fantasiavelhoja, supersankareita ja Millenium Falcon. Batman on päässyt osaksi päähenkilökaartia, ja hänen hahmotropejaan ilkutaan surutta. Elokuva tuntuu korostavan Lego-brändin monimuotoisuutta: se mukautuu omaan aikaansa samalla kun perusasiat yhteen liittyvistä kappaleista pysyvät samoina. Popkulttuuriviittaukset eivät vetoa kaikkiin, mutta niiden ollessa yhä valtavirtaa Lego-elokuva on vääntänyt hanat auki lujempaa kuin Dreamworksin käsikirjoittajatiimi villeimmissä unissakaan.

Elokuvan päähenkilöksi on nostettu Emmet, jonka hallitseva ominaisuus on hänen tavallisuutensa. Emmett elää korostetussa lego-yhtenäiskulttuurissa, jossa yksi yritys sanelee kaiken, mitä hänen ympärillään tapahtuu ja luovuus on ehdottomasti pannassa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän sattuu löytämään erityislaatuisen Lego-kappaleen, joka tekee hänestä "Erityisen". Tämän seurauksena hän joutuu viehättävän Tyyli-Lyylin matkaan, joka tutustuttaa hänet Mestarirakentajiin. Yhdessä he joutuvat liittymään taisteluun uhkaavaa pahaa vastaan.

Lego-elokuva yhdistelee ikivanhoja kliseitä alati muuttuvaan ja väreillä ja mielikuvituksella kyllästettyyn maailmaan sekä iloittelevaan satiiriin. Elokuvan antagonistina toimii pahis jonka nimi on lähes lapsellinen "Valtias Bisnes", heppu joka haluaa riistää legomaailmasta sen luovuuden liimaamalla kaiken paikoilleen. Hänellä on tässä apunaan erityisase "Kragle", eli liimaputkilo. Liiman merkitys ja elokuvassa hämärästi viitattu "mies yläkerrassa" paljastuvat elokuvan loppupuolella, jossa elokuvan metataso rikkoutuu ja "Valtias Bisnes" onkin itse asiassa eräänlainen "avatar" pienen, oikean ihmisen näyttelemän Finn-pojan isälle, joka haluaa liimata täydellisen Lego-kokoelmansa paikoilleen.

Emmet on fiiliksissä.

Valehtelisin jos en sanoisi, että Lego-elokuva on aivan rikollisen viihdyttävä: kuulun juuri siihen yleisöön, joka nauttii popkulttuuriviittauksista täysin siemauksin. Ymmärrän kuitenkin, että ne tuntuvat toisista katsojista korneilta tai ärsyttäviltä, ja ne syövät jonkin verran myös elokuvan ajattomuutta. Myönnettäköön silti, että viittaukset liittyvät varsin ajattomiin tuotteisiin: Teräsmies, mutanttininjakilpikonnat ja Han Solo ovat pyörineet kuvioissa jo vuosikymmeniä eikä heitä vielä ajan patina hidasta! Tärkeämpi kysymys lieneekin, että onko elokuvassa muutakin sisältöä ahkerille viihteen kuluttajille suunattu läppä?

Vastaisin että kyllä. Elokuvalla on myös vahva käsitys siitä, että kaikki ovat erityisiä ja kykenevät luomaan ja ajattelemaan itse. "Opetus" ei mielestäni ole ällöttävän päälleliimattu, vaan muotoutuu ihan hyvin osaksi elokuvaa. Lisäksi se on oikeasti ajankohtainen, sillä kaikki varmasti tietävät miltä tuntuu kun kokee olevansa mitättömyys. Lisäksi Lego-maailman paljastuessa osaksi pikkupojan leikkejä oli ihan hauskaa metatasoilla tasapainoilua ja ainakin itselleni vähän odottamatonkin käänne.

Loppujen lopuksi elokuva jää viihdyttävyydestään huolimatta sittenkin hieman latteaksi. Se kärsii useille nykyajan tietokoneanimaatioille tyypillisistä ongelmista: kohkaamista ja toimintaa on liikaa eikä hahmojen anneta kypsyä rauhassa. Vaikka piirroselokuvassa saa omasta puolestani olla vauhtia ja vaarallisia tilanteita, niin joku roti on oltava. Lego elokuvassa yksinkertaisesti tapahtuu niin paljon, ettei sen sisältämä sanoma aivan pääse oikeuksiinsa.

Mutta silti: Ei mikään hassumpi lelumainos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti