tiistai 1. huhtikuuta 2014

Disney-kuukauden loppufiilistelyä & pari sanaa tulevista animaatiojulkaisuista

Puuh! Nyt on kuukauden ajan fiilistelty Disneytä oikein olan takaa. Haasteen tekeminen oli ihan antoisaa, vaikka joihinkin kysymyksiin oli aika vaikeakin vastata ja jotkut tuntuivat vähän merkityksettömiltäkin. Toisaalta Disney on vuosien varrella julkaissut niin paljon kaikenlaista, että oli loppujen lopuksi ihan hyväkin joutua miettimään näitä Disney-juttuja yhtiön koko olemassaolon ajalta. Itselleni tuli myös ihan erityisesti huomattua, kuinka jotkut elokuvat yksinkertaisesti ovat muodostunet läheisimmiksi ja ovat lähempänä sydäntä oleviksi kuin toiset.

No mutta, kun vihdoin voi puhua muista elokuvastudioista niin puhutaanpa sitten hieman elokuvista, joita itse odottelen julkaistavaksi tulevaisuudessa.

b

Olen jo vuosia ollut Charles M. Schultzin "Tenavat" -sarjakuvan suuri fani, ja nyt ensi vuonna Tenavista olisi sitten tarkoitus julkaista Blue Sky studiosin CGI-elokuva. Elokuvasta on toistaiseksi julkaistu vain tämä lyhyt teaseri, mutta jo tästä voidaan nähdä että elokuvassa on päädytty varsin kiinnostaviin animaatioratkaisuihin. Tenavistahan on ihan viime vuosiin asti tehty lukuisia 2D-animaatioita, jotka muistetaan erityisesti Vince Guaraldin musiikista (jota tässäkin pätkässä kuullaan). Nämä animaatiot edelleen ovat varsin lähellä alkuperäisten sarjakuvien tyyliä. Blue Skyn tiimi selvästi halunnut päästä lähelle näiden animaatioiden tunnelmaa, ja siksi elokuvan tyyli näyttäisi olevan jonkinlainen 2D-animaation ja CGI-animaation hybridi (katsokaa Ressun liikkeitä! Ei kukaan CGI-hahmo liiku noin!). Se, onko tämä hyvä asia vai ei, selviää mielestäni vain elokuvan katsomalla, ja siihen pitänee odottaa vielä puolitoista vuotta. Tenavat kuitenkin ovat itsessään niin kultaa, että sisällön puolesta ainakin minlla on suuret odotukset tälle elokuvalle, siitäkin huolimatta että Blue Sky ei toistaiseksi ole onnistunut säväyttämään minua tuotoksillaan.Edellistä hieman ajankohtaisempi tapaus. Minun pitää nyt aivan ekaksi myöntää, että en ole koskaan nähnyt ensimmäistä Näin koulutat lohikäärmeesi -elokuvaa, ja kakkosen hypetyksessä olenkin vähän kuin "imussa" mukana. Ykkönen on kyllä ihan katsomislistan kärkipäässä, sillä en ole kuullut elokuvasta muuta kuin hyvää, ja uskon kyllä pitäväni siitä jahka saan sen katsottua (nyt ainakin ennen kuin tämä kakkonen tulee...). Trailerin perusteella kakkoslohari kyllä syyllistyy joihinkin kliseisiin, kuten "kadonnut vanhempi löytyy", mutta saa nähdä mitä DreamWorksin jengillä on ollut mielessään tätä elokuvaa tehdessä. DW on kyllä mielestäni oikea Hollywood-animaation "villi kortti" - ei voi koskaan tietää mitä he oikein ovat keksineet. Vai kuka jaksaisi uskoa että Spirit ja Mehiläisen elokuva ovat saman yhtiön tuotantoa, ja vielä viiden vuoden aikavälillä? Positiivista kuitenkin on, että Dreamworksilla jatko-osat saavat aina saman "kohtelun" kuin alkuperäisetkin, joten ainakaan tuomittuja heikkolaatuisuuteen ne eivät ole.

Itseäni kiinnostavat animaatiot ovat kyllä muuten olleet aika vähillä. Pixariltahan ei tänä vuonna poikkeuksellisesti tule uutta elokuvaa. Disneyn seuraava tuotos on supersankarielokuva Big Hero 6, johon suhtaudun hieman ristiriitaisin tuntein: supersankarit eivät nappaa, mutta uskoni Disneyn kädenjälkeen on kyllä kova. Varmasti menen ainakin teatteriin katsomaan. Disney, Pixar ja Dreamworks ovat pääasiallisesti ne studiot, joiden tuotanto kiinnostaa minua aktiivisesti, muilta on toistaiseksi tullut vastaan lähinnä "onnekkaita sattumia". Britannialainen Aardman Animation on kyllä viime aikoina alkanut kiinnostaa erityisesti. Ja vaikka toistaiseksi kovan luokan Hollywood-animaatiossa on suhteellisen pienet piirit, niin se kasvaa kohisten. Vielä kolmekymmentä vuotta sitten Disneyllä oli käytännössä katsoen koko amerikkalaisen animaation monopoli, ja vain Don Bluthin studio onnistui sen toisinaan haastamaan. Nyt Pixar ja Dreamworks ovat kiirineet Disneyn rinnalle, ja lisäksi uusia isoja studioita syntyy koko ajan lisää, kuten vaikkapa Laika, jonka Paranorman-elokuva on saanut jo ihan mukavasti suosiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti